Kis híján feldarabolt egy pácienst a CT Temesváron


-A A+

Hajszál választotta el a tragédiától azt a 36 éves nőt, akire vizsgálat közben rászakadt a komputertomográf (CT) egy darabja a Temesvári Megyei Kórházban. Az igazgató in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás elindítását kérte a rendőrségtől, írja a news.ro.

A CT mintegy egy méteres átmérőjű alumíniumgyűrűje szakadt le, miközben a pácienst épp átvilágították, magyarázta Raul Pătraşcu, a kórház igazgatója, aki szerint tragédia történhetett volna, hiszen ez az alkatrész másodpercenként kb. 400-szor fordul körbe, így összevághatta volna a beteg testét. Szerencsére a nőnek sikerült félrehúzódnia, és csak a könyökén sérült meg könnyebben.A kórházigazgató szerint a 36 éves fiatalnak stroke-ja volt, ezért sürgős beavatkozásra volt szüksége. Miután a CT felmondta a szolgálatot, végül egy angiográffal sikerült megvizsgálni.

Az igazgató szerint kínai gyártmányú és gyenge minőségű komputertomográfot 2018-ban vásárolta a kórháznak az Egészségügyi Minisztérium. Ráadásul az engedélyeztetése sem volt rendben, a minisztérium ugyanis nem kérte az ebben illetékes Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság (CNCAN) engedélyét. Hosszas huzavona után végül a kórház 2020. június végén kapta meg az engedélyt, de a gép gyenge minősége miatt nem akarták használni. Mégis kénytelenek voltak üzembe helyezni, mert a Temes Megyei Tanács támogatásával megvásárolt új, sokkal performánsabb CT-re szintén nem érkezett még meg a CNCAN engedélye, noha összeállították a kért dokumentációt, panaszkodott  Raul Pătraşcu.

Az igazgató szerint a megyei tanács 400 ezer euróért vásárolta meg az új CT-t, ami nyolcszor többet tud, mint az, amit az egészségügyi minisztérium vásárolt két évvel ezelőtt, nagyjából ugyanennyi pénzért.








EZT OLVASTA MÁR?

X