Új óriáspanda-múzeum kezdte meg működését Délnyugat-Kínában


-A A+

Új óriáspanda-múzeum kezdte meg működését a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, az óriáspandák természetes élőhelyén.

Az egy év alatt felépült múzeum egyelőre próbaüzemmódban működik, a hivatalos megnyitást 2021. január 1-jére tervezik. A próbaüzem megkezdését a keddre eső nemzetközi pandanapra időzítették - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A több mint hétezer négyzetméter alapterületű múzeumnak a csengtui óriáspanda-kutatóbázis ad otthont. A múzeum a tudományos oktatás mellett az óriáspandák védelmét célzó kutatásokat mutatja be a közönségnek.

A bázis területén 1992-ben épült fel a világ legelső óriáspanda-múzeuma. A 880 négyzetméter alapterületű létesítményben az óriáspandákról szóló történeti feljegyzések megtekintése mellett az állatok életének különböző részleteiről és szokásaikról, az óriáspandákkal kapcsolatos kutatásokól, valamint az állatfaj védelméről tájékozódhatnak a látogatók.

A mintegy száz hektáron elterülő csengtui óriáspanda-kutatóbázist eredetileg abból a célból hozták létre, hogy segítséget nyújtson hat, az 1980-as években megmentett, beteg óriáspandának. A létesítmény fennállása óta soha nem fogott be vadon élő állatokat, tevékenységét a gondozott állatok szaporítására összpontosította.

A bázis hivatalos internetes oldalán szereplő adatok szerint az itt élő óriáspandák száma 2017. januárjára elérte a 176-ot. Ez a fogságban szaporodó pandapopulációk közül a világon a legnagyobbnak számít. A fogságban élő pandák száma tavaly novemberben 548 volt kínai adatok szerint, vadon pedig kevesebb mint 2000 panda él, többségük Szecsuán és Senhszi tartományban.








EZT OLVASTA MÁR?

X