Kegyetlenkedő börtönőröket ítéltek el Oroszországban


-A A+

Háromtól négy és egynegyed évig történő szabadságvesztésre ítélt egy jaroszlavli bíróság csütörtökön 11 kegyetlenkedő börtönőrt.

Az elítélt foglárokat egy Jevgenyij Makarov nevű őrizetes ellen elkövetett kegyetlenkedéssel vádolták meg. A bíróság ugyanakkor felmentette a jaroszlavli 1. javító kolónia vezetőjét és helyettesét. Ez ellen Makarov jogi képviselője fellebbezni fog. Hat elítéltet a verdikt kihirdetése nyomán a tárgyalóteremben szabadon bocsátottak, mert büntetésükbe beleszámították az előzetesben letöltött időt.

A Makarov 2017 júliusában történt fizikai és verbális bántalmazásáról készített, mintegy tízperces videofelvétel elsőként egy évvel később, a Novaja Gazeta című független napilap weboldalán került a nyilvánosság elé. A foglárok által ököllel és gumibottal ütlegelt őrizetes jogi képviselője, Irina Birjukova, a Társadalmi Ítélet elnevezésű jogvédő alapítvány tagja az ellene irányuló fenyegetések miatt hatósági védelmet kért, és biztonságát féltve egy időre el is hagyta Oroszországot.

Az ENSZ kínzás elleni bizottsága 2018 augusztusában felszólította az orosz hatóságokat, hogy lépjenek fel a börtönökben tapasztalható kínzások és bántalmazások ellen, ezek elkövetőit pedig számoltassák el. A világszervezeti testület nehezményezte, hogy a jaroszlavli börtönben kamerás megfigyelőrendszer működik, az orosz hatóságok mégis addig vártak az ügy kivizsgálásával, amíg a felvételt ki nem szivárogtatta az ellenzéki lap.

A bizottság megjegyezte akkor: Oroszország csaknem ezer börtönében mintegy 600 ezer embert tartanak fogva, akik közül évente 4 ezer hal meg fogságban különböző okok miatt. Ez pedig az egyik legmagasabb arány az Európa Tanács tagállamai között. A bizottság felszólította Oroszországot, hogy tegyen lépéseket e szám csökkentése érdekében, és minden halálesetet vessen alá orvosszakértői vizsgálatnak.

(Címlapi fotó forrása: pexels.com)








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X