Hangrobbanás keltett riadalmat Háromszéken


-A A+

Egy hangsebességet átlépő vadászrepülőgép által okozott óriási hangrobbanás ijesztette meg szerdán a háromszékieket.

A detonációszerű hangot szinte az egész megyében lehetett hallani, hiszen erről egyaránt beszámoltak sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi fültanúk is. Kovászna város és Páké környékén volt a legerősebb a robbanás hangja, ahol a lökéshullámtól az épületek is megremegtek.

Az ijedt háromszékiek egy ideig csak találgatni tudták a robbanás forrását. A hatóságok gyors és pontos tájékoztatása hiányában olyan feltételezések is megjelentek, miszerint Kovászna környékén a levegőben felrobbant egy távirányítású katonai repülőgép.

Szerda estére Radu Stroe, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a bejelentések nyomán vizsgálódtak, és azt állapították meg, hogy nem történt semmilyen incidens, a zaj forrását nem sikerült azonosítani. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint Kovászna környékén egy F16-os vadászrepülőgép végzett gyakorló repülést.

A szuperszonikus, vagyis a hangsebességnél is gyorsabban haladó repülő kísérőjelensége a földön hallható hangrobbanás, ami a hirtelen nyomásváltozástól lép fel. A pilóta ezt a hangot nem hallja, de a földön annál inkább észlelhető.








EZT OLVASTA MÁR?

X