Nem a haláltól félünk a leginkább


-A A+

Kétszáz személy részvételével készült névtelen kérdőíves felmérést végzett a Filantropikum, arról, hogy milyen félelmekkel küzdünk a hétköznapokban a leggyakrabban. Ott van az első tíz között a halál is, de nem a legáltalánosabb.

A tizedik helyen a sötétségtől való félelem áll, míg a magasságtól való félelem egy kicsit nagyobb gyakorisággal foglalta el a kilencedik helyet. A nyolcadik hely gyakoriság szempontjából a zoofóbiáé. A legtöbben kutyáktól, kígyótól, békától, póktól rettegnek.

Az anyagi veszteség miatti félelem foglalja el a hetedik helyet. Azon személyek, akik azt vallották, hogy félnek a pénztelenségtől, a következő szakmák képviselői voltak: könyvelő, eladó, kisvállalkozó, tanár, egészségügyi dolgozó.

Az ágyhoz kötöttség, a lebénulás, az önellátó képesség elvesztésének gyakorisága a hatodik helyre került a listán, és leginkább a nyugdíjasok és háziasszonyok körére volt jellemző. A 20-30 éves nők intenzív aggodalmai egy másik személyhez kötöttek, ezzel ezt a típusú félelmet az ötödik helyre tornászták. Ez a csoport nagymértékben szorong attól, hogy mit gondolnak, mondanak vagy éreznek mások velük kapcsolatban, illetve félnek a manipulációtól, a hűtlenségtől és az agresszivitástól.

A rangsorban a negyedik helyet foglalja el a halálfélelem. Úgy tűnik, sok ember életében jelen van a hétköznapokban is ez az érzés. A jövőtől azonban még többen rettegnek, ez olyan nagyszámú csoportot érint, hogy a harmadik, bronzérmes helyet foglalja el. Legnagyobb részt a diákok és a nyugdíjasok félnek a jövőtől.

A betegségektől való félelem viszi az ezüstérmet a félelmek listáján. Gyakorlatilag minden betegségkategória megjelenik faktorként az infarktustól a rákos megbetegedésig. Az eredményt leginkább befolyásoló korosztály az 50-60 éveseké.

A tanulmányban résztvevők első számú, legerősebb és leggyakrabban előforduló félelme az egyedüllét és a magány.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X