Perunak elege van a meztelenül fotózkodó turistákból


-A A+

Peru nem kér a Machu Picchunál pucéran fényképezkedő turistákból, ezért szigorította a világörökségi helyszín őrzését.

A limai kulturális minisztérium közleményben ítélte el "a látogatók tiszteletlen viselkedését", írja az MTI. Miután turisták az interneten olyan fotókat tettek közzé, amelyeken meztelenül pózolnak az inka fellegvárnál, limai döntésre kétszeresére szigorították a biztonsági intézkedéseket.

A hatóságokat az is aggasztja, hogy egyre nő a graffitik általi rongálások száma. Legutóbb épp a múlt héten fújták le festékkel a híres 12 szögű követ a Machu Picchu közelében, Cuzcóban, Inca Roca palotájának falában. A gyanúsított már több kultúrintézményben kárt tett. Noha manapság már léteznek a festék eltávolítására alkalmas eljárások, a kulturális minisztérium szerint félő, hogy maradandó nyoma lesz a vandalizmusnak. A hatóságok arról tájékoztattak, hogy az év eleje óta négy hasonló graffititámadás történt az inka fellegvárnál.

A történtek miatt egyetemek, iskolák és a környékbeliek bevonásával erősítik meg a helyszín védelmét.

A 15. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé. A perui törvények szerint az archeológiai kincsek megrongálása, ellopása vagy eladása háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X