Fontos illemszabályok a tech világában


-A A+

Nem csak az asztalnál vagy a villamoson kell figyelembe vennünk az illemszabályokat, hanem a technológia területén is, a virtuális térben. Íme néhány tipp:

1. Ha kapsz egy fontos üzenetet, válaszolj rá!

Oké, nem válaszolsz a körlevelekre, ignorálod a „szia!” tartalmú értelmezhetetlen Facebook-leveleket, ignorálod az agresszív támadásokat, és figyelmen kívül hagyod azt is, amikor egy vadidegen próbál tőled szívességet kérni. Legyen azonban szó a különféle közösségi felületekről vagy az e-mail fiókodról, ha fontos üzenet érkezik valakitől, akivel adott egyfajta személyes és/vagy üzleti kommunikáció, az üzenetre mindig illik válaszolni.

2. A megfelelő formában és stílusban írd meg az e-maileket!

Azt hiszed, hogy ez olyan alapvető íratlan szabály, amelyre fölösleges bárkit is emlékeztetni. Nos, óriási tévedés! Egy szerkesztőség naponta több tucat levelet kap, amelyeknek csak egy töredéke értelmezhető: sokan pocsék helyesírással és központozással, furcsán bizalmaskodó stílusban írnak levelet – akkor is, ha épp munkát keresnek.

3. Ne ossz meg mindenféle (bizalmas) fotókat a neten másokról!

Különösen kellemetlen, ha italozós, bulizós képekről van szó, amelyeken jelölöd is a kedves barátaidat, hogy ők aztán másnap magyarázkodhassanak a fél világ előtt, amikor bekapcsolják a gépet, és szembesülnek a hozzászólásokkal. Talán ismered a mondást: ami Vegasban történt, az Vegasban marad, vagyis a szűk körben, bizalmas közegben töltött idő nem tartozik a fél világra.

4. Tedd le a telefont ügyintézés és fizetés közben!

Előfordul, hogy halaszthatatlan intéznivalód akad, de ezt illik felfüggeszteni arra a néhány percre, amíg a pénztárnál épp fizetsz, vagy a bankban épp pénzt váltasz. Egyrészt alap, hogy megtiszteld a pénztárost vagy az ügyintézőt a figyelmeddel, másrészt pedig még akár olyan információ is terítékre kerülhet, amely a hasznodra válik.

5. Halkítsd le vagy némítsd el a telefonod előadás közben

Nincs olyan előadás, filmvetítés vagy temetés, ahol ne hallhatnánk egy-egy telefont megcsörrenni olykor. Az emberek egy jelentős része egyszerűen megfeledkezik arról, hogy lenémítsa a telefont a hasonló helyeken, vagy éppen úgy gondolja, van ő olyan fontos ember, hogy az esküvő szent perceiben is fogadjon egy hívást a hentestől, aki friss karajt tett félre a számára.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X