A század közepére elkészülhet az első űrlift


-A A+

Az űrlift ötlete nem a japánok agymenése, az első ilyen gondolat még a 19. században fogalmazódott meg egy lengyel származású orosz rakétatudós fejében, azóta pedig számos kutatás, többek közt a NASA is foglalkozott vele, eddig azonban a szükséges technológia híján nem sikerült megvalósítani – írja a pcworld.hu.

Az Obayashi nevű cég 2050-re tervezi, hogy egy teljesen működő űrliftet hoznak létre, az ambiciózus tervnek azonban jelenleg fizikai korlátai vannak. A liftet úgy képzelik el, hogy a Föld körül 96 000 km magasságban egy ellensúly keringene, ehhez lenne kifeszítve a kábel, amin a kapszula közlekedik. Az acél használata itt már természetesen nem elég, a kábelt szénszálas nanocsövekből állítanák elő, és bár a technológia a '90-es évek óta létezik, egyelőre nem tudják előállítani a megfelelő hosszúságú kábelt, a nanocsöveket ugyanis még nem sikerült 3 cm fölé növeszteni.

A tervek szerint ezt a problémát 2030-ra küszöbölnék ki, akkor meg is kezdődhetne az űrlift megépítése, amely a rakétáknál gyorsabban, biztonságosabban és sokkal olcsóbban szállíthatna embereket és rakományt az űrbe. A 200 km/h sebességgel haladó kapszulának így is egy hétig tartana, amíg eléri a végcélját, ahol egy űrállomás várná az asztronautákat.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X