A hangyaboly belső szerkezetére derült fény (VIDEÓ)


-A A+

Elképesztő felfedezést tett egy brazil kutatócsoport, amelynek tagjai négy évvel ezelőtt arra voltak kíváncsiak, hogy néz ki belülről egy hangyaboly. A kísérletről egy rövid videót tettek közzé, melyből kiderül, hogy a Braziliában végzett kísérlet megért minden fáradozást.

Egy aránylag puszta, homokos területen kiválasztottak egy elhagyott hangyabolyt, majd elkezdtek híg cementet önteni a boly egyik szabadon maradt járatába. A cement feltöltése három napig tartott folyamatosan, körülbelül 10 tonnát nyelt el a föld. Egy hónapot vártak a kutatók az anyag szilárdulására, majd megkezdték a földalatti építmény feltárását.

https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M

A kutatás vezetője, Luis Forgi a Kínai Nagy Falhoz hasonlította az építményt, hangya-szintben mérve. Az ásatások során mintegy 50 négyzetméter átmérőjű vájatot fedtek fel, 8 méter mélységben, több szintet alkotva.

Az egymás közt akadály nélkül kommunikáló járatok tökéletes szellőzést biztosítottak a földalatti telephelyen, illetve mértani pontossággal épített termeket. A kutatók szerint az itt élő hangyáknak 40 tonna földet kellett eltávolítaniuk a megapolisz megépítésére.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X