Október 15: ölelésre felkészülni!


-A A+

Olyan is létezik, hogy Ölelés Világnapja, és mivel éppen október 15-ére esik, ezen a napon eggyel több indoka lehet az ölelésnek. Jó esetben persze nem szükséges magyarázat, mert a szerelem, a szeretet, a barátság, az öröm kifejezése egy ölelésben magától értetődő. De ha máskor nem is, ma igazán adható arra is magyarázat, ha idegeneket, kevésbé ismerősöket ölelünk meg.

Különben 2004 óta világszerte rendeznek „Free Hugs” azaz „Ingyen Ölelés” megmozdulásokat. Ezek lényege, hogy az önkéntesek kiállnak egy-egy forgalmas helyre egy nagy táblával, melyen az előbbi felirat olvasható. Az arrajárók – akik többségében számukra vadidegen emberek – látva a feliratot, odamehetnek hozzájuk egy ölelésre. Hogy mi értelme van ennek? Minek ölelgessünk számunkra teljesen idegen és érdektelen embereket? Nos, ez nagyon egyszerű. Az ölelés boldogsághormont, endorfint szabadít fel a szervezetünkben, függetlenül attól, hogy mi adjuk vagy mi kapjuk. Ez a jó benne, hogy oda-vissza működik. Bizonyára mindenki átélt már olyat, hogy valaki rácsimpaszkodott, és először nem volt olyan kellemes az érzés. De később átvette ennek a visszakozásnak a helyét valamiféle melegség, és mi magunk is erősebben szorítottuk a másikat.

Az ölelés energiákat közvetít. Akit átölelünk, egy pillanatra nagyon közel kerül hozzánk, szinte eggyé válik velünk, az érzéseinkkel – a mi hullámhosszunkra kerül. Ezért jó, ha például egy veszekedést úgy zárunk le, hogy magunkhoz húzzuk a másik felet, hiszen ezzel szavak nélkül is kifejezzük, megbánásunkat, illetve megbocsátásunkat. A szerelmespárok is sokszor csak hosszan ölelik egymást, egyetlen szó nélkül, hiszen ez a gesztus sokkal többet jelent számukra, mint amit valaha is el tudnának mondani egymásnak. Egy ölelésben minden benne van: szeretet, bizalom, elfogadás, törődés, kedvesség, barátság, odaadás. És talán még ennél is több.

Amellett, hogy az ölelésről a Bécsi Egyetem kutatói is bizonyították: képes csökkenteni a vérnyomást, a stresszt, a szorongást, valamint javítja a memóriát is, másrészről kiderült, mindez csak akkor működik, ha olyan embert ölelünk meg, akit szeretünk és közel áll hozzánk. Ha nem olyan embert szorítunk magunkhoz, akit kedvelnénk, akkor az ölelés hatása akár még káros is lehet és az ellenkezőjét érjük el az előbb említett gyógyító mechanizmusoknak. Ha tehát csak udvariasságból ölelünk meg valakit, az még ronthat is az egészségi állapotunkon.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X