Az amerikai popsztárok az átlagnál kevesebbet élnek


-A A+

Egy ausztrál kutatás kimutatta, hogy az amerikai popzene alakjai a lakosság átlagához képest tizenöt-húsz évvel korábban hunynak el. A Sydney-i Egyetem kutatója, Dianna Kenny pszichológus és zenekutató tanulmánya az első a maga nemében, mert az elmúlt hat és fél évtized minden olyan amerikai könnyűzenei előadója élettartamát megvizsgálta, aki valamilyen formában sikeres volt.

Összesen 12 665 amerikai, többségében férfi zenész adatait vizsgálta, akik 1950 és 2014 júniusa között haltak meg, a művészek a műfaj legkülönbözőbb ágaiban alkottak a dzsessztől a keresztény popon át a punkig. A kutató azt találta, hogy a popsztárok baleseti halálozási rátája öt-tízszer nagyobb volt az átlagosnál. A gyilkosságban meghaltak aránya akár a nyolcszorosát is elérhette az országos átlagénak.

A zenészek és az átlagnépesség élettartama is nőtt az évek során, ám a férfi popzenészek átlagosan 55 és 60 éves koruk közt haltak meg az elmúlt tíz évben, a teljes népesség ezzel szemben átlagosan 75 éves kora után. A női popzenészek átlagosan valamivel 60 éves korukat követően hunytak el, a teljes női népesség viszont 80 éves kora után.

Dianna Kenny elmondta: első eredményei alátámasztására további kutatásokra lenne szükség, ám az adatok azt mutatják, a popiparnak hatékonyabban kellene támogatnia a fiatal sztárokat, akikből él.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X