Már az eget szeli a szlovákok repülő autója (VIDEÓ)


-A A+

Az Aeromobil 3.0 prototípus egy több mint húsz éves fejlesztési projekt eredménye, amely annyira bíztatóra sikeredett, hogy egyszer talán kereskedelmi forgalomba is kerülhet – írja a HVG.

A repülő autó ötlete régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, de a megvalósítás, néhány példát leszámítva, meglehetősen gyerekcipőben jár. Az egyik pozitív kivétel a szlovák Aeromobil, melynek története 1990-ben kezdődött Stefan Klein és csapatának köszönhetően. A 24 évig tartó folyamatos fejlesztés és három prototípus után idén októberben bemutatták az Aeromobil 3.0-át, amely a fényképek és a videó alapján már egészen közel áll, ahhoz, hogy akár kereskedelmi forgalomba kerüljön.

http://www.youtube.com/watch?v=kzYb68qXpD0#t=81

A kompozit anyagokból készült, hat méter hosszú jármű szélessége behajtott szárnyakkal csupán 2,24 méter, míg a pár másodpercig tartó nyitás után 8,32 méteres fesztávval rendelkezik. A meghajtásáról egy négyhengeres, vízhűtéses, benzinnel működő Rotax 912-es motor gondoskodik, amely autós üzemmódban 160 kilométer/órás sebességig gyorsíthatja az Aeromobilt, a levegőben pedig az óránkénti 200 kilométeres tempót is elérheti. A fogyasztása a földön 8 liter száz kilométerenként, míg a levegőben 15 liter óránként, így előbbi esetén 875, utóbbinál pedig 700 kilométeres a hatótávval rendelkezik.

A kétszemélyes Aeromobil 3.0 már túl van az első tesztrepüléseken, amiken hibátlanul teljesített, a kialakításának köszönhetően például csak néhány száz méterre van szüksége a felszálláshoz, a masszív kerekeknek és az alacsony tömegnek köszönhetően pedig egyenetlen talajon is képes le- és felszállni.








EZT OLVASTA MÁR?

X