A CNN összetévesztette a székelyeket a romákkal – feltámadt egy régi álhír a román sajtóban


-A A+

Kínos bakit követett el a CNN, az amerikai hírtelevízió összetévesztette a székelyeket a romákkal, írta hétfőn Facebook-oldalára Mihai Mălaimare népszerű román színész. Az a kínos, hogy a „hírét” mérvadó hazai portálok is kezdik átvenni, mert ez valójában álhír.

Közlése szerint a színész egy barátjától kapta e-mailen az információt a CNN bakijáról. A hírtelevízió állítólag arról számolt be, hogy „több tízezer roma tüntetett Románia legszegényebb régiójában”, Kovászna és Hargita megyében. Az amerikai hírtelevízió Mălaimare posztja szerint voltaképpen egy autonómiatüntetésről tudósított, és szerkesztőit a székelyek hosszú bajusza tévesztette meg, amelyik semmiben sem különbözik a romák hagyományosan hosszú bajuszától.

A színész által idézett „CNN-es tudósítás” azzal folytatódik, hogy a romák a csoportos koldulás jogáért tüntettek. Többségük nem tud románul, elementáris földrajzi és történelmi ismereteik sincsenek. „Rossz évszázadban élnek” – hangzott el az amerikai hírtelevízió állítólagos kommentárjában. „Love you CNN, love America!” – zárul Mălaimare posztja.

A népszerű román színész valójában a humoros álhíreket gyártó román portál, a Times New Roman egyik 2013-as anyagát vette szóról szóra át, a barátja e-mailjére hivatkozva. Az álhírt a székelyek októberi nagy menetelése ihlette. Mălaimare posztjából kitűnik: a színész el is hitte, hogy a CNN valóban elkövette ezt a bakit. Posztját hétfő délután hírként tálalta a dcnews.ro román portál is, és várhatóan más hazai médiumok is át fogják venni.








EZT OLVASTA MÁR?

X