Hatalmas jéghegyek úszkálnak Kanada partjainál


-A A+

Hatalmas jéghegyek sodródnak Új-Fundland és Labrador partjainál.

A képződmények némelyike mellett a közeli épületek eltörpülnek. Bár a természeti szépségek rengeteg látogatót vonzanak, a helyi halászok életét igencsak megnehezítik. A helyiek által Jéghegy-völgynek nevezett régióban a „jéghegyles” sokaknak szezonális hobbi.

Áprilisban általában mintegy 80 észlelésre kerül sor az Atlanti-óceán északi részén, a jéghegyszezon kezdetén, de ebben a hónapban több mint 600 masszív objektumot figyelt meg az amerikai parti őrséghez tartozó Nemzetközi Jégfigyelő Szolgálat.

Az egyik jéghegy igencsak megragadta az emberek figyelmét, hiszen 15 emeletes magasságba tornyosult a vízfelszín fölé, mindez azonban tömegének valószínűleg csak 10 százalékát teszi ki a Times szerint. Az ötszáz lakosú Ferrylandnél Húsvétvasárnap feltűnt, látványos monstrum rengeteg látogatót vonzott, a róla készült képek bejárták a világsajtót.

A jéghegyek többsége a grönlandi jégtakaró borjadzásának eredménye. Azt viszont egyelőre nem tudják, miért jelent meg idén ennyi képződmény a régióban. Ennek egyik oka a klímaváltozás lehet a szakemberek szerint, de a szélrendszerek is valószínűleg nagy szerepet játszanak a folyamatban.
Címlapi illusztrációnk forrása: ReutersKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X