Túlzsúfolt gumicsónakból mentettek ki 38 menekültet román határrendészek


-A A+

Román határrendőrök mentettek meg az Égei-tengeren egy több mint 38 személyből álló menekültcsoportot, köztük 17 gyermeket – tájékoztatott hétfőn az országos határrendészet.

A MAI 1102 nevű hajó az EU tengeri határainál teljesít szolgálatot az EPN POSEIDON SEA elnevezésű közös európai uniós program keretében. A legénység április 25-én hajnalban pillantott meg egy menekültekkel teli, kisméretű gumicsónakot, amely Törökország felől a görög felségvizek irányába tartott.

A süllyedő csónakból 38 személyt - 11 férfit, 10 nőt és 17 gyermeket - emeltek ki a határrendészek. A menekültek saját bevallásuk szerint Szíriából, Irakból és Kuvaitból érkeztek. A román határőrök átadták őket Kiosz kikötőjében a görög hatóságoknak, akik orvosi ellátást biztosítanak számukra, megállapítják személyazonosságukat és nyilvántartásba veszik a menekülteket.

A MAI 1102 nevű hajón 23 határrendőr teljesít szolgálatot január elsejétől az Égei-tengeren. Küldetésük kezdete óta önállóan vagy az Európai Unió más határrendészeti hajóival közösen eddig már 704 menekültet mentettek ki a görög felségvizekből.








EZT OLVASTA MÁR?

X