Történelem előtti időkről beszélnek a szudáni leletek


-A A+

Őskori temetkezési helyet fedeztek fel cseh kutatók Szudán középső részén, a Sabaloka-szoros térségében. A leletek fontos adalékok lehetnek azokhoz az információkhoz, amelyek eddig összegyűltek az emberi civilizáció kezdetéről a Nílus vidékén és Afrika más részeiben.

A történelem előtti temetkezési hely az egyik legnagyobb Afrikában, és körülbelül négyszáz tetem maradványai lehetnek ott.

sudanA fővárostól, Kartúmtól nyolcvan kilométerrel északra található hely korát 8-10 ezer évesre becsülik. A cseh régészek tevékenységének megkezdése előtt nem kutattak a körzetben, az ásatások ezért betekintést nyújthatnak a vadászó-halászó, illetve gyűjtögető életmódot folytató kőkorszaki emberek életébe is. Eddig körülbelül harminc csontvázat emeltek ki a földből, és vizsgálatuktól azt remélik, hogy képet alkothatnak az ott élt afrikaiak egészségi állapotáról, létkörülményeiről – mondta Lenka Sukova, a prágai Károly Egyetem munkatársa.

A temetkezési hely térségében, egy ma már nem létező tó partján települések nyomait is felfedezték a cseh kutatók, amelyekből következtetéseket vonhatnak le az állattenyésztés kialakulását közvetlenül megelőző időszakról.

A prágai egyetem közleménye szerint a további feltárásokat veszélyezteti, hogy gátat akarnak építeni a Nílus közelében lévő zuhatagánál.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X