FRISSÍTVE - Nem gördült újabb akadály a marosvásárhelyi katolikus gimnázium elé


-A A+

FRISSÍTVE - Tamási Zsolt iskolaigazgató és Szabó Ödön szakpolitikus is cáfolta a Maszolnak azt az információt, miszerint újabb akadályba ütközött a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium amiatt, hogy az Unirea Főgimnáziumtól nem érkezett válasz a szülők átiratkozási kérelmeire. Az iskola vezetője és az RMDSZ-es politikus arra a hírre reagált, miszerint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium egyelőre nem engedi át az újrainduló II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumba azt a hat osztályt, amelyek a 2014-ben alapított katolikus gimnázium beszüntetésekor formailag hozzá kerültek vissza.

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért csoport szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta, azoknak a szülőknek, akik az újraalapított katolikus iskolába szeretnék járatni a gyermekeiket, azokba az iskolákba is be kellett nyújtaniuk az átiratkozási kérelmet, ahová a régi katolikus iskola beszüntetésekor a bíróság visszahelyezte az osztályaikat, azonban több mint 140 gyermek szülei azzal szembesültek, hogy az Unirea Főgimnáziumhoz beadott átiratkozási kérésükre nem érkezett válasz.

„Nem lehet fogva tartani őket egy iskolában”

Tamási Zsolt iskolaigazgató a Maszolnak leszögezte: az elbocsátó intézmény nem tagadhatja meg a gyermektől az átiratkozást. Ha a kérést a befogadó iskolában jóvá hagyták és beiktatták, a katolikus iskola hivatalosan átveheti a tanulót.

Átiratkozáskor a befogadó intézmény döntése a kötelező, az elbocsátó intézmény csak véleményez – jelentette ki portálunknak Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa. „Ebben az esetben a katolikus iskola kell döntsön arról, hogy az illető diákot befogadja-e vagy sem. Az elbocsátó intézménynek véleményezési joga van, de egy gyereket nem lehet akarata ellenére fogva tartani egy iskolában” – magyarázta. „Az elbocsátó intézmény dönthet úgy, hogy pozitív vagy negatív véleményt ad, vagy megszegve a módszertant, nem ad semmilyen véleményt” – tette hozzá a szakpolitikus.

A módszertan ismertetését követően hozzátette, az alkotmánybíróság is kimondta, hogy „a véleményezés hiánya vagy a negatív véleményezés a döntéshozót nem kötelezi”. „A véleményezési jog nem vétójog” – nyomatékosított. Szabó Ödön közlése szerint a szülők eleget tettek törvényi kötelezettségüknek azáltal, hogy kikérték az elbocsátó intézmény véleményét, és beiktatták a kérvényüket az Unirea Főgimnáziumba.

Rámutatott: „az átiratkozási folyamatban a legfontosabb szereplő a szülő és a gyermek – a gyermek kerül egyik intézményből a másikba, és a szülő egyfajta gyámsági jogot gyakorol, és dönt a gyereke helyett ezekben a kérdésekben”.

„Azt kérem, hogy engedjék dolgozni a törvényesen kinevezett igazgatót és iskolaszéket. Nem pánikkeltéssel, félinformációkkal lehet ezt az iskolát segíteni, főleg azok által, akik nem is hittek abban, hogy ősszel elindulhat az iskola” –  fogalmazott az RMDSZ politikusa.








EZT OLVASTA MÁR?

X