Gyalázatosan kevés háromszéki család kapott árvízsegélyt


-A A+

Elégedetlen több mint száz háromszéki árvízkárosult család, akiknek bár megígérték, mégsem kaptak állami gyorssegélyt. Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu egyetért az érintettekkel és felkéri a Szociális Kifizetési Ügynökség (AJPIS) országos vezetőségét, hogy rendeljen el belső ellenőrzést, hogy a háromszéki hivatal miként kezelte az árvízsegélyek odaítélésének ügyét, miért vonta meg a segélyt egyesektől. Van olyan pórul járt család, aki pert fontolgat a Szociális Kifizetési Ügynökség ellen.

Sebastian Cucu sajtótájékoztatón kifejtette: szerinte a Kovászna megyei Szociális Kifizetési Ügynökség elfogultan döntött és halogatta a szociális ankétok elvégzését is. A szociális segélyek kifizetéséért felelős intézmény magyarázata szerint a vonatkozó törvény értelmében nem kaphat állami támogatást az a család, amely a bevételei alapján nem tekinthető rászorulónak, és nem fenyegeti a szociális kirekesztettség veszélye, vagy rendelkezik kötelező lakásbiztosítással.

Ezzel szemben a prefektus úgy véli, a júliusi árvíz mindenkit egyaránt érintett, ezért nem elfogadható, hogy csak az kapott segélyt, akinek nincs jövedelme, nem volt kötelező biztosítása. „Nem kaptak gyorssegélyt azok, akik jó gazdák, dolgoznak, és eleget tettek törvényes kötelességüknek is, vagyis kifizették a kötelező biztosítást” – nyilatkozta.

A Kovászna megyei prefektus beszámolója szerint a júliusi árvíz több mint 150 kökösi, márkosréti, bácsteleki és szentkatolnai családot károsított, ezek közül 120 háztartás több mint 50 százalékban károsult. A családonként 10.000 lejnyi állami gyorssegélyt viszont csak 37 családnak ítéltek meg.

A Szociális Kifizetési Ügynökség döntése szerint 65.000 lej jutott 7 árvízkárosult márkosréti családnak, 120.000 lejt kapott 15 szentkatolnai károsult, 10.000 lej jutott egy kökösi családnak és 140.000 lejt osztottak szét 14 bácsteleki árvízkárosult között. Több mint 110 háromszéki család pedig hiába reménykedett az állami segélyben.








EZT OLVASTA MÁR?

X