Elmarasztalták Romániát 68 illegális hulladéklerakó bezárásának elmulasztása miatt


-A A+

Elmarasztalta Romániát az Európai Unió Bírósága 68 illegális hulladéklerakó bezárásának elmulasztása miatt. 

Tájékoztatásában az EUB rámutat, Románia nem zárt be 68 illegális hulladéklerakót, így nem tett eleget az 1991/31-es irányelv által előírt kötelezettségeinek. A Bíróság a perköltségek kifizetésére kötelezte az országot.

Az Európai Bizottság (EB) 2017. február 15-én indított kötelezettségszegési eljárást Románia ellen 68 illegális hulladéklerakó bezárásának és helyreállításának elmulasztása miatt, ami - az EB szerint - komoly kockázatot jelent az emberek egészsége és a környezet szempontjából.

Romániának 2009. július 16-áig kellett volna bezárnia, illetve helyreállítania az illegális települési és ipari hulladéklerakókat. Mivel az ügy megoldása nem haladt előre megfelelően, 2015 szeptemberében a Bizottság indoklással ellátott véleményezést küldött, amelyben nyomatékosan arra kérte a román hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő intézkedéseket 109 ellenőrizetlen telephely ügyében, amelyek - bár már nem működnek - veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a környezetre. Ezt követően történt ugyan előrehaladás, 68 hulladéklerakó esetében azonban 2016 decemberéig nem hozták meg a tisztításhoz és bezáráshoz szükséges intézkedéseket, ezért a bizottság keresetet indított a román hatóságokkal szemben az Európai Unió Bíróságán.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X