Szabó Ödön: pragmatizmusból nem áll ellen a néppárt a magyarellenességnek


-A A+

Van elképzelés egy újabb nagyváradi magyar iskola elindításáról, de erről egyelőre nem árult el részleteket Szabó Ödön képviselő. A Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét a nagyváradi önkormányzat elutasító döntéséről és a következő lépésekről is kérdeztük.

Mint ismert, a Zsigmond király nevét viselő iskola több magyar tagozatnak egy jogi személyiséggé való szervezése által jött volna létre. Az RMDSZ a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok szövetségének támogatásával azt kérte, hogy Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu és Ioan Slavici nevét viselő iskolák magyar tagozatait vonják össze közös jogi személyiséggé, az osztályoknak ténylegesen nem kellett volna új épületbe költözniük.

Hogyan kommentálja a nagyváradi önkormányzat elutasító döntését?

Nyilván nem örülök, hiszen minden egyes érintett iskolában a magyar tagozatos vezetők támogatták az önállósulást. Hasonlóan cselekedtek és vélekedtek a csak magyar tagozaton tanító magyar pedagógusok is. A javaslatot egyébként a magyar történelmi egyházainkkal és a pedagógusszövetség megyei képviselőivel készítettük el és terjesztettük elő. Nem adjuk fel. Erre kértek a magyar pedagógusok, szülők egyaránt. Van olyan iskola, ahol már több mint kétszáz aláírást küldtek be a szülők a Zsigmond király iskola mellett.

Miért tették ezt a javaslatot?

Pár évvel ezelőtt az országos RMDSZ kérésére minden megye elkészített egy oktatási stratégiát. Ennek alapját egy nagyon komoly elemzés képezte. Felmértük a gondokat, elkészítettünk egy cselekvési tervet, és elkezdtük azt következetesen végrehajtani. Ennek alapján újrakezdtük az önálló magyar iskolák létrehozását. Országos szinten Bihar megyében jött létre az elmúlt tíz évben a legtöbb önálló magyar intézmény. Ez az RMDSZ munkája. Megvizsgáltuk, hogy vegyes iskolánál hány évfolyamnál alakul ki egy önálló magyar tantestület, mely számnál nem függ a magyar tanárok katedrája a román tagozattól. E stratégia alapján javasoltuk az önálló magyar Zsigmond király iskola létrehozását.

Hogyan érintette elképzeléseiket az, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt nem támogatta a magyar tagozatok önállósodását, sőt vegyes iskolák működtetésére tettek javaslatot?

Sajnos azt kell mondanom, hogy Zatykó úrék újból bebizonyították: akkor szólalnak meg magyar oktatási kérdésekben, amikor a román nacionalistáknak szükségük van a magyar egység megbontására. Legtöbbször a román beolvasztás-politikának kedves javaslatokkal állnak elő. Csak az elmúlt egy évet sorjázom.

Amikor a Szacsvaynak új épületre volt szüksége, és az RMDSZ által vezetett megyei tanácson keresztül erre megoldást találtunk, a néppárt egy olyan épület-javaslattal állt elő a mi és az iskola közösen kigondolt megoldásával szemben, amely épületben sem étkezde, sem tornaterem, sem bentlakás nem lett volna. A másik ilyen ügy a nyáron az Ady fűtéshálózatának a kérdése. A néppárt védte, magyarázta a Bolojan-féle pénzeltérítést a magyar iskolától román iskolák számára. Sőt, terroristáknak nevezte azokat a magyarokat, akik a diákokat mozgósítva szembeszálltak a magyar ügyért. Arra viszont, megmondom őszintén, nem számítottam, hogy az önálló magyar iskolával szemben letesznek egy olyan javaslatot, amely a meglévő magyar tagozatokat is veszélybe sodorhatja.

Tudja, számomra érthetetlen, hogy miként csenghet egybe a nacionalista ebihoreanul.ro oktatási véleménycikke a néppárt javaslataival. Az ebihoreanul-ról köztudott, hogy a mai szeku ott szivárogtatja ki véleményét, irányát, nacionalista gondolatait, és készíti elő a magyar intézményrendszer elleni román támadásokat.

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke, a nagyváradi polgármester tanácsadója, Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke és Habinyák István, a városi szervezet elnökségi tagja november elsején tartott sajtótájékoztatót, az erről szóló közlemény szerint az oktatás kapcsán az alábbiak hangzottak el: „Váradszőllősön újra kell indítanunk a magyar oktatást, ha nem szeretnénk, hogy egyre több magyar gyerek tanuljon román osztályokban” – jelentette ki Moldován Gellért Lajos. A Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke emlékeztetett: nem minden szülő tudja biztosítani, hogy gyermeke belvárosi iskolába járjon, így sokan – a kerületi magyar osztályok hiánya miatt – román tannyelvűekbe íratják gyermeküket. „Fel fogjuk venni a kapcsolatot a szülőkkel, felmérést fogunk készíteni, s annak fényében kérjük majd a magyar osztályok beindítását a már működő román iskolákban. Mindenki számára biztosítanunk kell a lehetőséget az anyanyelven zajló oktatáshoz, s a következő tanévkezdésig rendeznünk kell ezt a helyzetet” – jelentette ki Moldován.

Ön szerint miért tették ezt?

Nem értem. De a megfejtés talán a legutóbbi Tőkés-Csomortányi közös sajtótájékoztatóban rejlik, hiszen ott a következő hangzott el: a városnak van egy kétharmados többséggel rendelkező politikai ereje, amely a választások után átveszi a megye vezetését is, ezért a néppárt, pragmatikusan nem áll ellen ennek az erőnek. Tőkés László ezen a sajtótájékoztatón Nagyvárad polgármesterét nacionalista, csak a románokat képviselő városvezetőként jellemezte. Igaza lehet, hiszen mindannyian megéljük azt, hogy funari díszítés van a Szent Laszló téren a Zöldfa és Nagysándor József utcákon. A román egyesülést ünneplő szoborpanteon létesül Ferdinand király, Iuliu Maniu, Demetrie Radu ortodox püspök, a francia Emmanuel de Martin határkijelölő szobraival. A magyar iskolák kérdéseit már nem is említem.

Tehát ezt látjuk és megéljük, és Csomortányi István, Tőkés úr mellől azt mondja, mi nem állunk ellen a magyarellenességnek pragmatizmusból, hatalomvágyból. Érthetetlen ez számomra. Nemrég egy ilyen kijelentésért Tőkés László kizáratta volna a pártból, de még a magyarságból is kitagadott volna bárkit. De hát változnak az idők, hol van már Temesvár.

Mi lehet a következő lépés?

Van elképzelés, megoldás, de egy ilyen rosszindulatú környezetben erről a megfelelő időben szeretnék beszélni, azok után, hogy az érintettekkel is egyeztettünk. Ezt nekik is így ígértük meg, és ehhez tartjuk magunkat.








EZT OLVASTA MÁR?

X