Iskola másként: alternatív tanhét a diákoknak


-A A+

Második éve alkalmazza az oktatási minisztérium a tavaszi szünetet megelőző Iskola másként elnevezésű programját, amelybe minden belefér, ami oktató-nevelő jellegű, de mégsem a megszokott tanítás. Idén az alternatív tanhetet Tudj többet, légy jobb! névre keresztelték.

Börtönt is meglátogatnak a diákok

Az egyhetes időszakra nemcsak az iskolák, számos intézmény és cég is készül, a gyerekek pedig jobban szeretik, mint az évközi tanítást.
Így például a különlegesebb tevékenységek között börtönlátogatás is szerepel Hargita megyében. Bartolf Hedvig főtanfelügyelő legalább négy, csíkszéki, udvarhelyszéki és gyergyószéki iskoláról is tud, amely betervezte ezt a programot.

A börtönlátogatást prevenciós céllal szervezik, és csak a középiskolák felső tagozatos diákjainak, akik azelőtt egy bűnmegelőzési jelleggel tartandó órán vesznek részt – magyarázta a főtanfelügyelő. Szintén az érdekesebb programok közé sorolta, hogy Csíkszeredában 800–900 általános iskolás tanulónak tartanak küzdősport-bemutatót, hogy kedvet kapjanak a sportoláshoz.faultetes

Szatmár megyében a környezetvédelmi ügynökség nyílt napokkal egybekötött faültetésre várja a tanulókat az Tudj Többet, légy jobb! tanulmányi héten. Április 1-4. között a környezetvédelmi ügynökség nyílt napokat szervez, a gyerekek pedig megtekinthetik az ügynökség laboratóriumait, megismerkedhetnek a levegő minőségét figyelő rendszerrel.

Az intézmény tájékoztatása szerint több iskola is jelezte már látogatási szándékát. Ugyanebben az időszakban ültetik majd el azt a 113 kocsányos tölgyet, 30 vörös tölgyet és 97 nyírfát, amelyekre az iskolák a „Zöld oázis az oktatásért" program keretében tettek szert. Április 5-én Nagytarna mellett, a leendő iskolai tábor területén elkezdik 1150 fehér akác, kocsányos tölgy, nyír és nyárfa kiültetését. A továbbiakban 23,31 hektár, nitrátokkal szennyezett területet erdősítenek be – a nitrátokkal szennyezett területek nagysága Szatmár megyében 83,58 hektár.

A Kolozs megyei bonchidai Bánffy-kastélyban a kilátogató iskolások és oktatók számára román és magyar nyelven tartanak vezetett sétát a Transylvania Trust Alapítvány munkatársai, a felújítás alatt álló kastélyegyüttesben.bonchidai

Az autista gyerekeket zavarja

Az autista gyerekek életében nagyobb zavart okoz az iskola másként, mint gondolnánk. Erre Rencsik Réka marosvásárhelyi gyógypedagógus, a 2-es számú inkluzív oktatási központ munkatársa hívta fel a figyelmünket, mikor a maszol.ro arról faggatta, hogyan készül az intézmény a jövő heti foglalkozásra.

Idén 50 gyerekkel foglalkoznak a központban, ami azt jelenti, hogy csaknem 50 különböző típusú problémával küszködő gyerek alkotja a közösséget. Mivel ezek a gyerekek egyöntetűen a biztonságot, a megszokott rendszert és a rutint kedvelik, ha valami új történik velük vagy megváltozik valami a környezetükben, a megszokott munkamenetükben, akkor összezavarodnak.autista

Ezért a másképp-iskola náluk még nagyobb zavart okozhat, a pedagógusoknak tehát alkalmazkodniuk kell a különleges kihíváshoz, hogy egyeztessék a gyerekek igényeit a minisztériumi előírásokkal.

„Tulajdonképpen mi szervezünk egy Tudj Többet, légy jobb! nevű hetet azoknak a gyerekeknek, akik más iskolákból látogatnak el hozzánk"- magyarázta Rencsik Réka. A tervek szerint a Művészeti Líceum diákjai fognak ellátogatni egy nap a központba, hogy közös zenei foglalkozáson vegyenek részt.

Csoportokat hoznak létre a más iskolákból érkezőkkel, lehetővé téve, hogy vegyenek részt az intézet foglalkozásain, például a reggeli körön, amikor napi rendszerességgel elismételik az évszakokat, hónapokat, napokat. Megismertetik a látogatókkal, az intézet foglalkozásait és tanulási menetét, a vendégek kipróbálhatják azokat a speciális tornaszereket és játékokat, amelyeket a sérült gyerekek használnak.suli

A sétanapon, amennyiben az időjárás megengedi, a Somostetőre szeretnének kilátogatni. A tapasztalat az, hogy olyan esetekben, amikor nyílt játszótérre mennek, a már ott lévő anyukák elmenekülnek a közelükből. „Tavaly a Víkend telepre mentünk, ám az ottani játszótérről a jelenlevő szülők nagyon gyorsan összeszedték a kicsinyeiket és elmenekültek, mert szabályosan irtóztak a látványtól, ezeknek a gyerekeknek a másságától" – mesélte korábbi tapasztalatait a gyógypedagógus.

Ahhoz, hogy ezt az idegenkedést, irtózást legyőzzék az egészséges emberek, egy új kezdeményezést szeretnének megvalósítani az intézet munkatársai. Az Tudj Többet, légy jobb! héten iskolákban beszélnének az autizmusról, a Down-korról és önkéntes tevékenységre hívnák a gyerekeket, hogy ismerkedjenek a „más" gyerekekkel, az életmódjukkal, nehézségeikkel, de örömeikkel is.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X