Angol kar a MOGYE-n: bírál az RMDSZ, a rektor támadva hárít


-A A+

Kettős mércével vádolják az RMDSZ politikusai a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem vezetőségét az angol kar létrehozása miatt. A rektor védekezésként a magyar oktatókat támadta.

Mint írtuk, új, angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezte a Marosvásárhelyi Orvosi-, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem szenátusa, a magyar oktatók tudta nélkül. A testület arról is döntött, hogy Emil Palade román származású Nobel-díjas orvosról nevezik el a marosvásárhelyi felsőoktatási intézményt.

Úgy tették meg ezt a lépést, hogy az oktatási törvény közel egy évtizede előírja az önálló magyar főtanszék megalapítását, amelyet a román többségű szenátus az egyetemi autonómiára hivatkozva folyamatosan elutasít. Az egyetem magyar oktatói közösségének több tagja is nyilvánosan adott hangot felháborodásának. Csütörtökön megszólaltak az RMDSZ politikusai is.

Péter Ferenc: ez kettős mérce

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc szerint az intézkedés egyértelműen mutatja: kettős mércével mér a MOGYE, a magyar oktatók és diákok törvényes kérésének sorozatos visszautasításával diszkriminálja a magyar közösséget.

 „Miközben az önálló magyar nyelvű kar létrehozásába egy kormány bukott bele, az angol nyelvű kar zökkenőmentesen megalakult, útjába senki nem gördített akadályt. Miközben az angol nyelvet beszélő, és angolul tanuló diák- valamint munkaközösség önállósodhat, a magyar oktatóknak és diákoknak alá kell vetniük magukat a többség akaratának. Az intézmény vezetősége már meg sem próbálja leplezni magyarellenességét” – véli a politikus.

A névváltoztatásról Péter Ferenc azt gondolja: George Emil Palade neves orvos és kutató volt, azonban semmilyen módon nem kapcsolódik a több mint 70 éves orvostudományi egyetem marosvásárhelyi és magyar múltjához. „Elfogadjuk a román közösség akaratát, de úgy véljük, az lenne a legkevesebb, hogy a Babeș-Bolyai mintáját követve, magyar tudósra is emlékeztessen az egyetem neve” – olvasható az állásfoglalásában.

A tanácselnök szerint a szenátus döntései azt mutatják, hogy az egyetem vezetése mellőzi, letagadja és száműzi mindazt, ami az egyetem magyar jellegére, magyar gyökereire utalna. Intézkedéseik nemcsak diszkriminatívak, de törvénytelenek is, mert olyan egyetemről van szó, amelyet a 2011/1-es oktatási törvény értelmében a multikulturális felsőoktatási intézmények közé sorolnak.

A politikus emlékeztet: a törvény életbe lépését követően a MOGYE vezetőségének azonnali hatállyal létre kellett volna hoznia az önálló magyar intézeteket és karokat. Az egyetem szenátusa évek óta figyelmen kívül hagyja a törvényt, ráadásul újabb meg újabb törvényszegéssel súlyosbítja helyzetét.

Péter Ferenc közölte: az RMDSZ és a MOGYE magyar oktatói között zajló egyeztetés értelmében, január végén találkozóra kerül sor az egyetem vezetőségével, ahol kérik, hogy az önálló angol nyelvű kar mintájára hozzák létre az önálló magyar nyelvű kart is az egyetemen.

Vass Levente: az összefogás megoldást hozhat

Vass Levente képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke szerint ha lehet angol nyelvű főtanszéket létrehozni a MOGYE multikulturális egyetemen a törvény értelmében, akkor nem lehet akadálya a magyar főtanszék vagy akár külön dékáni hivatallal rendelkező magyar kar megalakításának sem.

 

„Ezért üdvözlöm a MOGYE-ügy kimozdulását a holtpontról az angol főtanszék megszavazásával és remélhetőleg minél hamarabbi kialakításával is. A magyar tanári kar kivonulása és a politikai következetes kiállás a törvényben foglaltak és a minket megillető jogok betartásáért elindított egy olyan folyamatot, mely összefogással megoldást hozhat a MOGYE-ügyben” – írta a politikus a Facebook-oldalára.

Vass Levente szerint a Palade névválasztás dicséretes, hiszen egy világhírű, Nobel-díjas román származású tudósról van szó, amely megtisztelő lehet bármely egyetemnek még akkor is, ha nincsen marosvásárhelyi kötődése. „Ugyanakkor a MOGYE elnevezésének kinyilvánítása kötelezően nyitja meg a lehetőséget számunkra is, hogy névadásban gondolkozzunk, és a Palade név mellé méltán javasolhatjuk mi, magyarok egymás fenntartására és egyetemünk hírnevének öregbítésére is a Miskolczy Dezső nevét” – fogalmaz a politikus.

Azamfirei: a magyarok a partvonalról kiabálnak be

Az Erdély Televíziónak nyilatkozó Leonard Azamfirei rektor szerint a döntés nem a magyarok ellen irányul, ugyanakkor a magyar oktatókra hárította a felelősséget. „A döntéseket közösen kellene meghozni, nem csak hírből értesülni azokról, és utána véleményezni. Ahogyan az köztudomású, a szenátus ülésein például nem vesznek részt a magyar kollégák. Hogyha ott lennének, akkor elmondhatnák a véleményüket, nem úgy, mint most, mikor a partvonalról kiabálnak be” – reagált az intézményvezető.

A rektor kijelentését árnyalja a tény, hogy a magyar oktatók aránya a szenátusban harminc százalékra sem tehető, tehát gyakorlatilag nincs beleszólásuk a döntéshozásba.








EZT OLVASTA MÁR?

X