Emberkereskedők cinkosa a román állam, állítja huszonöt civil szervezet


-A A+

Petíciót írt huszonöt korrupció és szervezett bűnözés ellen harcoló romániai és nemzetközi civil szervezet az Európai Bizottsághoz, amelyben Románia felelősségre vonását kérik huszonhat kiskorúakkal való kereskedelemmel vádolt személy felmentéséért, írja a Hotnews.

A vádlottakat, akiket kiskorúak Nagy-Britanniába csempészése és bűnözésre kényszerítése miatt állítottak bíróság elé, február elején mentette fel a Hargita megyei törvényszék kilenc évi pereskedés után, a bűncselekmények elévülése miatt. Az ítélet nem jogerős.Eredetileg bűnszövetkezet létrehozásával, tiltott fegyverviseléssel, embercsempészettel és kiskorúak kizsákmányolásával vádolták őket, amiért akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság azonban mind a 26 vádlott esetében megváltoztatta a büntetőjogi besorolást, és az időközben hatályba lépett új büntető törvénykönyv enyhébb büntetési tételeit vette figyelembe, megállapítva a feltételezett bűncselekmények elévülését.

Az úgynevezett Țăndărei-ügy 1087 kiskorút érintett, és az Europol Európa egyik legkiterjedtebb emberkereskedő-hálózatáról beszélt, és ez volt az első olyan eset, amelyet európai nyomozócsapat göngyölített fel. A brit hatóságok becslése szerint a hálózat mintegy 160 ezer angol font profitot szerzett egy évben gyermekenként. Az áldozatokat legkevesebb két évig használták, a legfiatalabb közülük mindössze néhány hónapos volt, hívják fel a figyelmet a petíció szerzői.

A Románia felelősségre vonását kérő petíciót aláíró szervezetek szerint „a szervezett bűnözés nyer, mert a romániai igazságszolgáltatási rendszer megengedi, hogy emberkereskedők ússzák meg a büntetést”. A szöveget az Európai Bizottság mellett az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek, az Európa Tanácsnak, az ENSZ-nek, a Vatikánnak, az Interpolnak és az Europolnak is eljuttatták.








EZT OLVASTA MÁR?

X