Gyűlik a háztartási szemét Marosvásárhely utcáin


-A A+

Nem fogadja a kerelőszentpáli hulladéklerakót üzemeltető vállalat Maros megye egyik legnagyobb hulladékbegyűjtő cégének az autóit. A Salubriserv köztisztasági vállalat ugyanis tetemes adósságot halmozott fel. Emiatt most már nemcsak az adósság, hanem a háztartási szemét is halmozódik Marosvásárhely utcáin, számolt be az Erdélyi Magyar Televízió híradója.

Nem engedte be hétfőn a kerelőszentpáli megyei hulladéklerakót működtető Iridex vállalat a Salubriserv köztisztasági cég, közel 500 tonna szemetet szállító autóit. Így, értelemszerűen nem is tudták leüríteni a Marosvásárhelyről, illetve a környező településekről összegyűjtött szemetet. A hulladéklerakó működtetője már múlt héten, pénteken jelezte a megyei integrált hulladékgazdálkodás rendszer lebonyolításával megbízott Adi Ecolect Társulásnak, hogy többé nem hajlandó átvenni a Salubriserv által begyűjtött hulladékot.

Tóth Andrea, az Ecolect Maros Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója az ETV-nek elmondta: „a jelzés következtében mi is, a működtető mellett és a helyzet oldásának érdekében átiratot küldtünk a marosvásárhelyi önkormányzatnak is, hogy próbálják meg a helyzetet minél gyorsabban rendezni és kifizetni az adósságokat és pontosan azért a marosvásárhelyi önkormányzat irányába, mert Marosvásárhely a legnagyobb hulladéktermelő önkormányzat.”

A Salubriserv egyébként közel 2 és fél millió lejes adósságot halmozott fel. Február 15-ig ebből az összegből 1 millió 110 ezer lejt kellett volna hogy törlesszen, de ezt nem tette meg. A köztisztasági vállalatnak a megyeközponti polgármesteri hivatal kötött korábban több évre szóló szerződést. Az Adi Ecolect Társulás átiratára reagálva a városvezetés azt állítja, napirenden van a fizetséggel a Salubriserv felé.

„Úgy véljük, nincs semmiféle gond, a Salubriservvel való kapcsolatunk jól működik. Soha nem merült fel, hogy ne fizetnénk nekik. Amennyiben az Iridex felró valamit az ügyben, ezt a Salubriservvel kell közösen megoldják. Mi tartottuk magunkat a szerződésben foglaltakhoz, amelyet a Salubriservvel megkötöttünk” - jelentette ki a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalának szóvivője, Cosmin Blaga. 

Jelenleg a város számos utcáin kupacokban áll a háztartási hulladék, a zsákokból, illetve konténerekből folyik ki a szemét. Nem meglepő, hiszen Marosvásárhely naponta mintegy 200 tonna szemetet termel, és nem tudni, milyen megoldást találnak a felek a helyzet orvoslására. A köztisztasági vállalat egyébként már évek óta felszámolás alatt áll. 

Az ügyben az ETV megkereste a Salubriserv felszámolásáért felelős jogászt is, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X