Ezt kéri Románia a romániaiak védelmében megállapodás nélküli Brexit esetén


-A A+

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, Románia a kölcsönösség elvén rendezné az országban élő britek tartózkodási jogait - közölte pénteken Carmen Dan belügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte: az EU soros elnökeként Románia azon dolgozik, hogy Nagy-Britannia kilépése ne érintse hátrányosan az ott élő hárommillió uniós állampolgárt, illetve az EU-27-ek területén élő egymillió britet. Amennyiben a Brexit rendezetlenül következik be és nem lesz egységes megállapodás, Románia azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában lakó 430 ezer román állampolgár a Romániában élő 2500 brittel azonos bánásmódban részesüljön.

Bukarest - kölcsönösséget várva el Londontól - öt évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt adna a Brexit időpontjában Romániában lakó brit polgároknak és családtagjaiknak. Carmen Dan szerint lesz egy átmeneti időszak - valószínűleg az év végéig vagy addig, amíg sikerül megállapodniuk a brit kormánnyal -, amely alatt az országban lakó brit polgárok romániai tartózkodását különösebb ügyintézés nélkül is jogszerűnek fogják tekinteni.

Az ideiglenes tartózkodási engedély kiváltását később egy "minimális" nemzetbiztonsági, közrendészeti, közegészségügyi vizsgálathoz kötnék, valamint az ezt igénylő brit állampolgároknak és családtagjaiknak igazolniuk kell majd, hogy törvényes romániai lakhatási és megélhetési feltételeik biztosítottak. Aki öt évnél hosszabb ideig akar Romániában lakni, az hosszú távú (letelepedési) engedélyt kérvényezhet. A brit gépkocsivezetői engedélyeket továbbra elismerik Romániában - részletezte a tárcavezető.

A belügyminiszter rámutatott: mindezen intézkedéseket a kölcsönösség elvének tiszteletben tartásával vezetnék be, és csakis akkor, ha Nagy Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
EZT OLVASTA MÁR?

X