Meghosszabbították az első- és másodfokú árvízkészültséget


-A A+

Szombat estig meghosszabbították az első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget, amely az ország megyéinek felét érinti - közölte pénteken az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA). A Zsíl Craiova környéki szakaszán pénteken 21 óráig marad érvényben a harmadfokú figyelmeztetés.

A hóolvadás és a kiadós esőzések miatt továbbra is árad a Tisza több erdélyi mellékfolyója. Szombat estig másodfokú figyelmeztetés van érvényben a Kraszna Domahida alatti szakaszán, és első fokú készültség a Visón, az Izán, a Láposon, a Túron, a Szamoson, a Berettyón, a Fehér- és a Fekete-Körösön, valamint a Maros Gyulafehérvár feletti szakaszán.arviz

Az olténiai folyókra és a Duna romániai szakaszának az elejére másodfokú figyelmeztetést adott ki pénteken a vízügy. Csütörtökön a Vaskapunál a vízhozam elérte a másodpercenkénti 10 ezer 200 köbmétert, míg a sokéves áprilisi átlag 7900 köbméter másodpercenként.

Az árvízvédelmi operatív törzs összesítése szerint Romániában 125 települést érintett az árvíz az ország 15 megyéjében: 8000 hektár mezőgazdasági területet és 27 lakóházat öntött el a víz, négy személyt ki kellett telepíteni, és 23 megyei, valamint 32 községi út került víz alá.

Vrancea megyében hidakat és útszakaszokat is elsodort az áradat, több mint ezer embert részlegesen elszigetelve a külvilágtól: több település csak gyalogosan közelíthető meg.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X