„Megfelelő pótlékokat akarunk a végzett munkánk után” – Bukarestben tüntetett a Sanitas


-A A+

A Sanitas szakszervezeti szövetség több mint száz tagja állt sztrájkőrséget szerda reggel a pénzügyminisztérium székhelye előtt, mert többek között elégedetlenek a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozókat érintő hatásaival.

A tüntetők „Külföldön megbecsülnek minket, de mi itthon akarunk maradni”, „Megfelelő pótlékokat akarunk a végzett munkánk után”, „Igazságot az egészségügynek”, „Hazugságaitokkal szavazatainkat veszítitek el” felíratú plakátokkal és sípokkal felszerelkezve vonultak az intézmény elé. Az eseményre Călăraşi, Dâmboviţa, Fehér, Ialomiţa és Krassó-Szörény megyéből is érkeztek szakszervezeti tagok.

A pénzügyminisztérium székhelye előtt zajló sztrájkőrség az első esemény a Sanitas vezetői által betervezett akciósorozatból,a melyet az egységes bértörvénynek és a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletnek a szakszervezeti tagok bérét érintő előírásai ellen szerveznek. A szakszervezet március 13-ára tervez sztrájkőrséget az egészségügyi minisztérium elé, március 20-ára a munkaügyi minisztérium elé, április 3-ára pedig általános tüntetést a fővárosba.  

A szakszervezeti tömb képviselői szerint a 114-es kormányrendelet súlyosan érinti az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozók fizetését. „A 2017/153-as törvény nagy reményeket keltett, a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet azonban súlyosan érintette az egészségügyben és szociális gondozásban dolgozók bérnövekedését (...). Az elmúlt két évben megjelent, béreket érintő jogszabályok ellentmondásosak, előírásaik többféleképpen értelmezhetők, így diszkrimiációhoz vezettek” – állítja közleményében a Sanitas.

Rámutatnak, hogy 2019. januárja nem hozott valós béremeléseket azoknak, akik a 2017/153-as törvény értelmében erre jogosultak lennének, azoknál pedig, akiknek 2018. márciusában megnőtt fizetésük, a 2018/114-es rendelet jelentős bérveszteséget idézett elő. A szakszervezetisek ugyanakkor elmarasztalják a kormányt amiatt, hgy sorozatosan figyelmen kívül hagyja a szociális partnerek párbeszédre vonatkozó kéréseit, melyek arra irányulnának, hogy egyensúlyba helyezzék a bérekre vonatkozó szabályozásokat az egészségügyben és szociális gondozásban.

A Sanitas emlékeztetett, több egészségügyi intézményben robbant már ki spontán tüntetés az egységes bértörvény azon cikkelye miatt, amelynek értelmében a pótlékok nem haladhatják meg az alapbér 30 százalékát, és a hitelutalványozók betartják ezt a szabályozást az alkalmazottak kárára, levonják a bérpótlékokat a fizetésekből.








EZT OLVASTA MÁR?

X