Veszélyben az onkológiai betegek kezelése is


-A A+

Veszélybe került az onkológiai betegek kezelése, a pénzhiány mellett a szétzilált egészségügyi rendszer is nehezíti a rákos betegek ellátását, kongatta meg a vészharangot Antal Álmos. A Kovászna megyei sürgősségi kórház orvosigazgatója sajtótájékoztatón rámutatott, hogy 4-5 hónapja nem tudják maradéktalanul ellátni a szükséges gyógyszerekkel az onkológiás betegeket. Egy rákos betegnek több gyógyszerből álló kezelést kellene beadni, de a kórház nem rendelkezik minden fajta orvossággal, mutatott rá Antal Álmos. A kórház átiratot kapott az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy melyik gyógyszert mivel lehet helyettesíteni – ám nagyobb gond az, hogy egyik ajánlott orvossággal sem rendelkeznek.dr-Antal-Almos-1

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint liciten próbálták meg beszerezni a hiányzó gyógyszereket, de nem került ajánlattevő a hirdetésre. Másik probléma, hogy a betegeket fölöslegesen járatják, mondta Antal Álmos, aki szerint az érintettek meg kell keressék azt az intézményt, amely vállalja a sugárkezelést, mivel ezen a téren nincs elég lefedettség.

A szaktárca elrendelte, hogy az ártámogatott onkológiai gyógyszereket áprilistól nem a kórház zártrendszerű patikájából kell beszerezni, hanem a nyílt gyógyszertárakból. Az intézkedés a betegeknek sok utánajárásba kerül, hiszen nem minden patika tart raktáron 4000-5000 lejes gyógyszereket, így azokat rendelésre fogják beszerezni. Kovászna megyében 4400 onkológiai beteget tartanak nyílván, a sepsiszentgyörgyi kórház évi 5 millió lejt költ az ellátásukra.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X