El akarják kergetni az EKÉ-t Szatmár megyéből


-A A+

„Megígérem, hogy úgy fog elmenni az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmár megyéből, ahogy idejöttek" – fenyegetőzött csütörtöki tanácsülésen Mircea Govor, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, aki arra szólította fel a polgármestereket, hogy kezdeményezzenek bűnvádi eljárást az EKE ellen – írja a frissujsag.ro. Az EKE vezetőségét azzal vádolja, hogy nem is a természet védelme az elsődleges céljuk, hanem a nyereségszerzés. A tanácselnök szerint a nonprofit szervezet diktatórikus módon viselkedik a térségben.tur

Felháborodására az adott okot, hogy a Natura 2000 EU-s program részét képező Túr Menti Természetvédelmi Területet az Erdélyi Kárpát Egyesület kezeli, amelynek vezetőségével meggyűlt a baja több polgármesternek is. Ezért találkozóra hívta április 11-én Eugeniu Avram kormánybiztos aközségek polgármestereit, amelyek közigazgatási területén a Túr Menti Védett Terület húzódik.

Kisgérce polgármestere, Ciuta Ioan nem érti mi alapján jelölték ki a községben a természetvédelmi övezetet, ugyanis itt 800 hektár tartozik védelem alá. Az elöljáró megítélése szerint szándékosan tesznek keresztbe az önkormányzatnak azzal, hogy nem engedélyezték: a 800 hektárból 200 hektárt legelőként használjanak. Turc község vezetője, Ciupac Ioan pedig azt mondta, 300 hektárnyi telkük van az említett övezetben, ahová napelemparkot szerettek volna kialakítani, de erre nem kaptak engedélyt az EKE-től, így jelentős bevételtől esik el az önkormányzat. Kányaháza polgármestere, Copil Gheorghe arra panaszkodott, hogy nem tudják kihasználni a Kányaházi-tó és környéke adta turisztikai lehetőségeket, mivel az EKE nem ad engedélyt semmilyen építkezési munkálatra a környéken.

Szatmár megye prefektusa az EKE működésének kivizsgálását kéri a környezetvédelmi minisztériumtól. „Ha az egyesület minden törvényt betart, mi sem tehetünk mást, az ország törvényeit be kell tartanunk" — összegzett Eugeniu Avram.

Márk-Nagy János, az EKE elnöke Govor és a polgármesterek provokálását figyelmen kívül hagyva nyugodtan, mindenki számára érthető módon ismertette az EKE státuszát a Natura 2000 Túr Menti Természetvédelmi Terület kezelésében, valamint az ide vonatkozó román és nemzetközi törvényeket.natura2000

A Túr Menti Természetvédelmi Területet legelőször 1995-ben a Szatmár Megyei Tanács 4-es számú határozata alapján jött létre, akkor a Túr folyó mentén 43 kilométer hosszúságú szakaszt határoztak meg a Kányaházi-tótól a hármashatárig. 2000-ben ezt a szakaszt országos érdekeltségű természetvédelmi területté nyilvánították, majd 2004-ben a 151-es számú kormányhatározatban meghatározták a Túr Menti Természetvédelmi Terület nagyságát, 6212 hektárban. A 2007-es évtől kezdődően, az egyesület javaslatára két európai jelentőségű (ún. Natura 2000-es) védett területet is kijelöltek a Túr folyó alsó szakasza mentén.

A Natura 2000 egy olyan összefüggő ökológiai hálózat, amely az európai jelentőségű természetes élőhelytípusok, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, esetenként helyreállításához. A Túr Folyó Különleges Természetmegőrzési Terület 20 953 hektárt foglal magába és fő célkitűzése a biológiai sokféleség megóvása, a fajok és élőhelytípusok hosszú távú fennmaradásának biztosítása, természetes elterjedésük szinten tartásával vagy annak növelésével. A 20 126,5 hektáros Túr Alsó Ártere Különleges Madárvédelmi Terület célja az Európai Unió területén természetes módon előforduló madárfajok védelme.

A környezetvédelmi minisztériummal a 2007-ben elfogadott 57-es számú sürgősségi kormányrendelet alapján kötött kezelési szerződést az EKE. Ugyanez a rendelet szabályozza azt is, hogy azon személyeknek, akiknek védett területen van telkük, a jövedelemkiesés miatt kompenzáció jár, melynek 80 százalékát az EU, míg 20 százalékát a román állam kellene hogy fedezze. Az azóta eltelt időszakban azonban egyetlen kormány sem vállalta a felelősséget, hogy a módszertant kidolgozzák, így a 2007-2013-as időszakban több milliárd eurós bevételtől esett el az ország.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X