Utcára vonul hétfőn a háromszéki Sanitas


-A A+

Hétfőn mintegy 400 egészségügyi alkalmazott vonul utcára Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna megyei prefektúra épülete előtt 13 órától tiltakoznak az Egészségügyi Minisztérium ellen, amiért alulfinanszírozza a kiskórházakat, amelyeknek tavalyhoz képest idén 5-20 százalékkal kevesebb költségvetést biztosít.sanitas-proteste

Emiatt félő, hogy egyes intézményeket bezárnak, vagy azok elbocsátják alkalmazottaik egy részét, mások pedig elveszíthetik különböző járulékaikat, sorolta panaszaikat Vasile Neagovici. A Kovászna megyei Sanitas egészségügyi szakszervezet vezetője kifogásolja továbbá, hogy a szaktárca megszüntetné a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóságot, az Egészségbiztosító Pénztárat, a Mentőszolgálatot és a Vérközpontot, amelyeket regionális központokba tömörítené.

A háromszéki szakszervezeti bizalmi szerint az Egészségügyi Minisztérium által tervezett intézkedések nem csak az alkalmazottakat érinti hátrányosan, hanem a betegeket is, ezért azt szeretnék, hogy hétfőn a mintegy 400 tüntető egészségügyi alkalmazotthoz csatlakoznának a lakóik is, főként a nyugdíjasok. Vasile Neagovici számításai szerint az egészségügyi intézmények felszámolása, és a kis kórházak alulfinanszírozása miatt 200 alkalmazott veszítheti el állását, de működésképtelenné válhat a kézdivásárhelyi, kovásznai és baróti kórház.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X