Enyhítenének a fegyverbeszerzésen: a magas rangú tisztviselők mentesülnének az engedély alól


-A A+

A magas rangú állami tisztségviselőknek, bíráknak és ügyészeknek, diplomatáknak, katonáknak és rendőröknek nem kellene fegyverkezeléssel kapcsolatos képzést végezniük ahhoz, hogy megkapják a fegyverbeszerzési engedélyt – erről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán a szenátus első házként.

A lőfegyverek és lőszerek beszerzési és tartási engedélyéről szóló 2004/295-ös törvényt módosító tervezetet 42 igen, 15 nem szavazat mellett, négy tartózkodással fogadta el a felsőház.

A javaslatot beterjesztő Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL-s) képviselő szerint a bűnözés növekedése, a fegyveres támadások gyakorisága, az önvédelemhez való jogra hivatkozó kérelmek egyaránt indokolják a törvény módosítását.

A tervezet a fegyverkezeléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséhez köti a fegyverbeszerzési engedély kibocsátását, a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, diplomatákat, katonákat és rendőröket azonban mentesítené e kötelezettség alól. „Rendőri vagy katonai pályafutásuk alatt ezek a személyek automata és félautomata harci fegyvereket használtak valós missziókban” – érvelt a képviselő.

A kormány nem támogatja a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem indokolja meg, miért mentesítik a kötelezettség alól a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, valamint a diplomatákat. A kormány állásfoglalása ugyanakkor rámutat, ilyen képzéseken még az aktív állományban levő katonáknak is részt kell venniük, mert esetenként szolgálati hatáskörüknél fogva nem kell fegyvert viselniük, használniuk.

A törvényjavaslatról a képviselőház szavaz döntő házként.
EZT OLVASTA MÁR?

X