Nem remélt segítséget kapott az úzvölgyi katonatemető


-A A+

Bákó megye prefektusa felszólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy vonja vissza azt a március 29-i határozatát, amellyel a kisváros közvagyonába sorolta be az úzvölgyi katonatemető területét.

A június 4-én keltezett dokumentumot Tánczos Barna, az RMDSZ) szenátora mutatta be kedden közösségi oldalán. Maricica-Luminita Cosa prefektus június 25-ig adott határidőt az önkormányzatnak a határozat visszavonására. Közölte: ha ez nem történik meg, a közigazgatási bírósághoz fordul. A határozat bírósági megtámadása automatikusan felfüggeszti annak hatályát a jogerős ítélet kimondásáig.

A kormánymegbízott arról is értesítette Hargita Megye Tanácsát, hogy elkezdték a procedúrát annak a közös bizottságnak a felállításáról, amelynek feladata a Hargita és Bákó megye közti határ „véglegesítése”.

Borboly szerint most Hargita megye prefektusán a sor

A bákói prefektus lépése után Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke arra „biztatta” Andrei Jean-Adriant, Hargita megye prefektusát, hogy gyorsítsa fel a két megye határvitájának rendezését. A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az RMDSZ fellépése, Kelemen Hunor szövetségi elnök és a Hargita megyei szenátorok és képviselők kemény kiállása, az összefogás is kellett ahhoz, hogy a román kormány intézményei sorra rámutassanak a dormánfalviak törvénytelenségére. Ugyanakkor köszönetét fejezi ki a civileknek a kiállásért, illetve mindazoknak, akik vállalták a kemény, szívós munkát civil szervezeti képviselőként, lelkészként, vállalkozóként.

A Bákó megyei prefektus átirata nyomán eggyel nőtt azoknak a dokumentumoknak a száma, amelyeket kormányzati intézmények bocsátottak ki, megállapítva a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezésének törvénytelenségét. Korábban a művelődési minisztérium, a védelmi tárca és a Bákó megyei építkezési felügyelőség is illegálisnak minősítette a dormánfalvi önkormányzat úzvölgyi építkezését, majd a Bákó megyei kataszteri hivatal szintén a törvénytelenség kiigazítására szólította fel a moldvai város vezetőségét. Ráadásul a munkálatok közbeszerzése sincs rendben.

„Most, hogy láthatja, hogy a Bákó megyei kollégája szerint is Hargita megyéhez tartozik Úzvölgye, felkérem Andrei Jean-Adrian prefektus urat, hogy tartsa a lépést, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a határvita rendeződjék – jelentette ki Borboly Csaba. 

„Az igazság nem a dormánfalvi önkormányzat oldalán van” 

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere jó hírnek nevezte, hogy a Bákó megyei prefektus is látta: „az igazság nem a dormánfalvi önkormányzat oldalán van”. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy a moldvai város vezetői „túllihegték” a témát, és talán már bánják ezt. „Sok pluszmunkát adtak nekünk a temetőfoglalással, de remélem, ez a döntés közelebb visz minket a megoldáshoz” – válaszolta kérdésünkre Gergely András.

Dormánfalva a katonatemető közvagyonná nyilvánításával indította el a temető román parcellájának kialakítását, amellyel pattanásig feszült helyzetet teremtett a magyarok és románok között.
EZT OLVASTA MÁR?

X