„Mars Budapestre!” – kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi temetőnél (percről percre)


-A A+

Ortodox szertartás keretében felszentelték csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. Az RMDSZ a Hargita megyei prefektus és a belügyminiszter menesztését kéri, a budapesti román nagykövetet pedig berendelték a magyar külügyminisztériumba.

22:59

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt péntekre berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba - közölte Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtök este Facebook-oldalán. (MTI)

21:47
Borboly: ma a jogállam összes szerve csődöt mondott

„Egy barbár erődemonstrációnak lehettünk részesei, de hisszük, hogy ezzel nem ért véget ez a küzdelem. Nekünk az egyetlen fegyverünk a törvény, és annak erejével harcolunk tovább” – nyilatkozta Borboly Csaba csütörtökön az úzvölgyi temetőnél, miután a román, részben ittas tömeg betörte a kaput, és a Hargita és Kovászna megyeiek élőláncát áttörve beözönlött a hadisírokhoz.

Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ugyanaz a törvény kell hogy uralkodjék minden megyében, és a magyarok nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Úgy látja, hogy ma a jogállam összes szerve csődöt mondott, kivéve a Hargita megyei csendőröket. „Egyértelmű, hogy feljelentést teszünk az itt történtek miatt, hiszen itt embereket bántalmaztak, amikor áttörték az élőláncot, és rongáltak, kárt okoztak” – jelentette ki az elöljáró.

Borboly Csaba szerint most a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra kell koncentrálni, és törvényes eszközökkel kell folytatni a harcot. „Nem szabad feladnunk, és szolidárisaknak kell lennünk továbbra is egymással Kárpát-medence-szerte, mert ma Úzvölgye, holnap Csíkszereda” – idézte Hargita Megye Tanácsának sajtóirodájának közleménye a politikust. (közlemény)

20:39

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány - közölte.

Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely "barbarizmusában" a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi. A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak - tette hozzá a politikus. (MTI)

20:19
A csendőrök azt állítják, nem történt erőszak

Bár a helyszínen készült videók és fotók másról tanúskodnak, a csendőrség szerint nem történt erőszakoskodás az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között. Arról, hogy fakereszteket törtek össze a sírkertben, a Román Csendőr-felügyelőség azt állítja, az első vizsgálatok alapján "nem észleltek ilyen elemeket", az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt. A résztvevők elkezdték elhagyni a temető környékét, a rendvédelmi szervek azonban ott maradnak a tevékenység lezárultáig - olvasható a  csendőrség közleményében. (Agerpres)

20:03
Kelemen Hunor: a kormányfő menessze a belügyminisztert!

Kelemen Hunor az RMDSZ nevében felszólította a miniszterelnököt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert és Hargita megye prefektusát. A politikus szerint a román hatóságok képtelenek voltak fenntartani a rendet az Úzvölgyébe, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra. „Felszólítjuk továbbá a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre azokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek a temetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!” – írta Facebook-oldalán a politikus.

19:50
„Szedjétek össze a szemetet”

A román tömeg kezd feloszlani, sokan elhagyják a temetőt. Egy mikrofonról arra szólították fel az embereket, hogy szedjék össze maguk után a szemetet, "hogy lássák, mennyire civilizáltak vagyunk".

19:39
Így vonultak be a román nacionalisták a temetőbe

Egy olvasónktól kaptunk videót arról, ahogy a román nacionalisták bevonulnak a temetőbe.

 

19:22
Így törték át az úzvölgyi temető kerítését a román nacionalisták

Egy olvasónktól kaptunk egy videót arról, ahogy a román nacionalisták áttörik a temető kerítését.

19:21
Ortodox szertartás keretében felszentelték a román emlékművet és parcellát

Ortodox szertartás keretében felszentelték csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. (MTI)

19:11
Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi katonai temető

Továbbra is csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság, amely civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévőket. A csendőrség közölte, hogy a helyszíni felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek. Az úzvölgyi temetőnél összetűzésbe kerültek a rendfenntartó erőkkel a román szervezetek képviselői, akik erővel próbáltak meg bejutni a sírokhoz. A lakattal lezárt temetőkaput néhányan felfeszítették. A temető körül körülbelül háromszáz magyar személy alkotott élőláncot, és a Miatyánkot imádkozták. A román szervezetek mintegy ezerfős csoportja román nemzeti zászlókat lobogtatott, hazafias dalokat énekelt, és azt skandálta – többek között –, hogy „Szégyelljétek magatokat!” (Agerpres)

18:54
Kelemen Hunor: állítsák elő az agresszorokat!

Az Úzvölgyén történt incidenst elítélte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök: „Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket! A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!” – írta Facebook-oldalán a szövetségi elnök.

 

18:41
Jelenleg a román szertartás zajlik

Elhagyták az úzvölgyi temető környékét a tiltakozásra összegyűlt Hargita és Kovászna megyei magyarok. Távozásuk után ortodox megemlékező szertartást tartottak a sírkertben az ország különböző részeiről összesereglett mintegy ezer román jelenlétében. 

A több román ortodox pap végezte szertartás keretében felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akik a környéken estek el. A szertartás végén a résztvevők - többségük különféle szervezet képviselője, de környékbeli románok is vannak köztük - elénekelték a román himnuszt. Többen román népviseletbe öltöztek és trikolórt lengetnek. A jelenlévők közül sokan azt mondják, a románoknak és magyaroknak ki kellene egyezniük, mert a temetőben elhantoltak is "együtt nyugszanak". (Agerpres)

18:39
Felfeszítették a temető kapuját

Az ortodox szertartás megkezdése előtt a megemlékezésre érkező román szervezetek néhány tagja felfeszítette az úzvölgyi katonai temető kapuját, a csendőrökkel, de a helyszínen lévő magyarokkal is összetűzésbe kerültek. Egyesek közülük agresszíven viselkedtek és követelték a csendőröktől, hogy engedjék be a helyszínre érkezett több mint ezer román személyt a temetőbe. 

18:31

Kövekkel dobálta és gyalázta csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarokat románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Egy részük a csendőrkordont áttörve behatolt a temetőbe, és megrongált több fakeresztet. „Mars ki innen!”, „Mars Budapestre” – üvöltözték a magyaroknak. Az élőláncot alkotó székelyföldi civilek egy része 17.30 után a csendőrök oltalma alatt elhagyta a helyszínt, a pópák pedig bevonultak a temetőbe megtartani a szertartást.










EZT OLVASTA MÁR?

X