Gyere ki a zöldbe! – igazi „természetfesztivállá” vált a Double Rise


-A A+

Műanyag helyett papír, szórólap helyett online kommunikáció – megvizsgáltuk, mennyire sikerült zöldre a torockói Double Rise Fesztivál.

„Ha szétnézünk, azt láthatjuk, ahhoz képest, hogy mennyi ember van a fesztiválon, rend és tisztaság van” – közölte Gondi Mátyás, a fesztivál főszervezője, aki hozzátette, nemcsak a Székelykő lábánál, hanem a faluban is ugyanolyan természet közeli állapotok uralkodnak.

Arra a kérdésünkre, hogy sikerült-e betartani a célkitűzést, azaz a műanyagpoharak, a műanyag szívószálak száműzését, és a környezettudatosság megteremtését, a főszervező elmondta, próbáltak odafigyelni arra, hogy a hulladékgyűjtés jól működjön, annak ellenére, hogy az újonnan elfogadott szelektív hulladékgyűjtés-szabályról nem is hallottak.Az idei fesztivál újításai nemcsak a helyszín gondos kialakításában érhetőek tetten, hanem a környezettudatosságban is: a negyedik alkalommal megszervezett Double Rise Fesztivál ugyanis hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, mellőzve a túlzott hulladéktermelést, nem beszélve arról, hogy a Székelykő alatt húzódó teljes területen tiltja a cigaretta-árusítást is.

Bár nem lehetett az összes árust meggyőzni a műanyagmentességről, akadtak közöttük, akik környezetbarát megoldásokkal érkeztek a fesztiválra: az italt árusítók részben természetbarát műanyagpoharakban szolgálják fel az alkoholt és limonádékat, vannak, akik saját kezűleg készített fa- és bőrkiegészítőket kínálnak, míg mások papíralapú termékekben látják el élelemmel a fesztiválozókat. Mindemellett a szervezők az online kapcsolattartást is erősítették, kiszűrve ezáltal a nyomtatott programfüzeteket és szórólapokat.Látva a tisztaságot és a rendet, elindultunk felfedezni a fesztivál területét: megnéztük, mennyire sikerül a szórakozó fesztiválozóknak megtartani azt a környezet közeli állapotot, amit eléjük tártak, valamint arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fejlődnek a vállalatok és az árusaik, milyen alternatívákkal dolgoznak a kereskedők. Felderítésünk során ötletesebbnél ötletesebb elgondolásokkal találkoztunk, bár a hulladéktermelést senki sem tudta teljesen kiszűrni, kijelenthetjük, példaértékű próbálkozásokat is láttunk. Íme, néhány hangulatkép a rendet és tisztaságot illetően:A főszervező arra is rávilágított, „sokkal jobban berendezett és belakott fesztivált tudtak idén létrehozni az eddigiekhez képest”. A tavalyi tapasztalatok alapján az esőre is készültek: főcsapás irányában lezúzalékozták az utakat, valamint a sátrak területeit is kényelmessé és esőállóvá formálták.

Az újító munkálatoknak hála, sokkal csinosabb, sokkal dizájnosabb fesztivált kínálhattak a szórakozni vágyóknak. Mindezt nemcsak a szervezői bevallás, hanem a fesztiválozók maguk is megerősítették, akik kiemelték a terület ötletes, hangulatos, sok esetben családias kialakítását, a minőségi fellépőket, a változatos programkínálatot, amely minden korosztálynak szól. A jó hangulat és otthonosság pedig nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról is bevonzotta a látogatókat, akik leginkább a természet- és családbarát jelleg miatt célozták meg a Double Rise-ot.








EZT OLVASTA MÁR?

X