Egy érettségi sikerült 10-esre Szatmárban


-A A+

Szatmár megyében az érettségire beiratkozott 2017 diák közül 1976-an jelentek meg minden vizsgán, de csak 1303-an tudták megszerezni az oklevelet, azaz érték el az átmenéshez szükséges 6-os jegyátlagot.

Ez azt jelenti, hogy az óvások előtt 65,94 százalékos a sikeresen vizsgázók aránya. Egyébként az idén érettségizők közül a frissen végzettek 71,32 százaléka, míg az előző évfolyamokon végzettek alig 20,19 százaléka szerezte meg a diplomát.

Ezek az arányok az óvások és a dolgozatok újrajavítását követően még módosulnak, de ami nagy valószínűséggel nem változik július 13-án az az, hogy a megyében egyetlen maturandusnak sikerült szintízesre vizsgáznia: Teodora Iulia Bărăiannak, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum filológia szakos diákjának. Mint a sajtó megkeresésére az ifjú hölgy elmondta, nem került különösebb erőfeszítésébe a szintízes érettségi, ugyanis az évek során mindig sokat tanult, a lehető legjobb eredményeket érve el, hiszen ez a diák dolga; jövőbeli tervei pedig nagyon konkrétak: a bukaresti A. I. Cuza Rendőrakadémiára jelentkezik, édesapja ugyanis határrendész, és ő is ezt a hivatást választotta.

A megye magyar tannyelvű középiskoláinak sorát (a legmagasabb érettségi jegyet tekintve) a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a kéttannyelvű társadalomtudományi osztályban végzett Koroknai Klarisza (9,70) nyitja meg, őt követi a Nagykárolyi Elméleti Líceum filológia szakos tanulója, Pakulár Sára (9,68), a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolaközpont természettudományi osztályában végzett Merker Szabina (9,12), a Református Gimnázium matematika-informatika szakosa, Karikás Noémi (8,95), valamint a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum természettudományi osztályában végzett Reszler Réka (8,58).

A szaktárca honlapjára felkerült adatok értelmében ötnél kevesebb sikeresen érettségizettje van az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceumnak – az itt végzett diákok közül mindössze háromnak sikerült a próbatétel, akárcsak a Constantin Brâncuși Faipari Líceum, valamint a Gheorghe Pop de Băsești Elméleti Líceum diákjai esetében; az Emil Palade Élelmiszeripari Líceum és az Unio-Traian Vuia Műszaki Líceum két-két diákja érettségizett sikeresen, míg a Nagytarnai Műszaki Líceum esetében ez mindössze egyetlen maturandusnak sikerült.








EZT OLVASTA MÁR?

X