Hargita megyei iskolaigazgatók az érettségiről: a gyengébb teljesítmény oka a román vizsga


-A A+

A jelenlegi vizsgarendszer egyértelműen plusz erőfeszítéseket vár el a kisebbségi diákoktól: a román nyelv és irodalomból elért gyenge osztályzatok az oka annak, hogy Hargita megye ismét az utolsó közt van az országban az érettségi átlagok rangsorában – értékelték a Maszol által megkeresett iskolaigazgatók.

A végletek jellemzik az idei Hargita megyei érettségi eredményeket. Míg az elméleti líceumok viszonylagosan jónak mondható eredményekkel többségében az országos átlag fölött teljesítettek, a szakközépiskolák és a szakiskolák teljesítménye jelentősen elmarad ettől. Az ország 177 színtízes médiáját elért tanulójának egyike sem Hargita megyéből került ki, sok helyen az előző években végzett vizsgázók is rontják az átlagot.

Hargita megyében 2228-an iratkoztak be érettségire, köztük voltak korábbi években végzett diákok is. 2128-an jelentek meg az összes vizsgán, és csak 1071-nek sikerült az érettségi, azaz a jelentkezők 50,33 százalékának. A megyében öt líceum van, ahol senkinek nem sikerült az érettségi: a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Műszaki Líceum, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Műszaki Líceum és a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola.

A rendszer az elméleti líceumoknak kedvez

Megyei és országos viszonylatban is kiemelkedő a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium 90,8 százalékos átmenési aránya és 8,10-es jegy átlaga. A Maszol érdeklődésére Varga László, az iskola igazgatója elmondta, hogy az ez évi eredmény a sokévi átlagnak felel meg az általa vezetett intézményben.

 „Papírforma eredménynek tartjuk, hiszen minden évben nagyjából 90 százalék körül szoktak teljesíteni a diákjaink, ennek megfelelően természetesen elégedettek vagyunk az idei eredményekkel” – foglalta össze az intézményvezető. Varga László hozzátette: kemény, kitartó munka és hozzáértés a siker kulcsa. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelenlegi érettségi rendszer leginkább a Márton Áron Gimnáziumhoz hasonló elméleti típusú iskoláknak kedvez. „Azt meg kell még jegyeznem, hogy a jelenlegi vizsgarendszer egyértelműen plusz erőfeszítéseket – a román nyelv és irodalom vizsgát – vár el a kisebbségi diákoktól. Ennek tükrében különösen pozitívnak ítélem meg az iskolánk teljesítményét” – mondta Varga László.

Bukások csak román nyelvből

A szintén csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban 81,3 százalékos átmenési aránynak örülhettek, ami Hargita megyét tekintve a második helyre volt elég. Tamás Levente iskolaigazgató úgy értékelt, hogy örömmel tölti el ugyan a megyei rangsorban elfoglalt helyezésük, örömük nem lehet teljes, hiszen a most elballagott diákok közül 15-nek nem sikerült az érettségije. „A kudarc oka egyértelműen a román nyelv: kivétel nélkül románból buktak meg a diákok” – mondta Tamás Levente.

Az iskolaigazgató kiemelte, hogy ha csak az idén végzetteket néznék, 85 százalékos lenne az átmenési arány, az előző évekből visszairatkozottak egyértelműen rontottak a statisztikán. „Az országos eredményeket tekintve az eredményeink feljogosítanak arra, hogy büszke legyek az iskolánkra, az elmúlt évek eredményei nem voltak véletlenek” – fogalmazott az igazgató. Tamás Levente hozzátette: amíg nem történik változás a vizsgarendszerben, illetve a román nyelv oktatásában, addig a kisebbségi tanulók egyszerűen nem indulhatnak egyenlő esélyekkel az érettségi vizsgán.

A legjobb szakközépiskola a Kájoni

Az elméleti iskolákat követően a legjobb átlaggal rendelkező csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában 72 diáknak sikerült a vizsga a 139 beiratkozott tanuló közül, ez 51,7 százalékos átmenési arányt jelent. Az iskola igazgatónője, Sükösd Annamária önkritikusan úgy fogalmazott a Maszol megkeresésére: „bár mi is gyengék vagyunk, mégis a gyengék közül kiemelkedünk”.

Az igazgatónő ugyanakkor két pozitívumot megemlített az iskola teljesítményéről: a megyei összevetésben az átlag felett teljesítettek és a tavalyi eredményeknél szintén jobbak voltak az idei, fellebbezés előtti eredmények. A diákoknak két tantárgy vizsgakövetelményei okoztak különösen nehézséget, a matematika és a román nyelv. Az igazgatónő hangsúlyozta, bíznak abban, hogy a fellebbezések után még javulhatnak az eredmények, mert több diák kapott 4-5 közötti jegyet románból, míg más tantárgyakból 7-8 közötti átlagot értek el. Ha pedig csak az ebben az évben végzetteket néznék, 56 százalék lenne az átmenési arány.

Az iskolában magyar nyelv és irodalomból igazán jól teljesítettek a diákok, több 9-esen felüli jegy született, és egy bukás sem volt. Egyébként két osztály kiemelkedett: a gazdasági technikusi és a turisztikai technikusi osztályok átlag feletti eredményt hoztak. Ugyanakkor az iskola legjobb teljesítményét a közigazgatási technikus osztály adta, egy érettségiző lány itt 9,17-es átlagot ért el. Sükösd Annamária hangsúlyozta: megnehezíti a pedagógusok dolgát, hogy a 8. osztály elvégzése után rendkívül gyenge román tudással érkeznek hozzájuk a diákok.








EZT OLVASTA MÁR?

X