Hajmeresztőeket állított a nemi erőszakról az ortodox teológia dékánhelyettese


-A A+

Az Ortodox Teológiai Kar dékánhelyettesének menesztésért kérte a fakultás dékánjától Mircea Dumitru, a Bukaresti Egyetem rektora, miután az oktató hajmeresztő kijelentéseket tett a nőkről egy rádióinterjúban.

Vasile Răducă a Trinitas Rádiónak többek között azt nyilatkozta: ha egy nemi erőszak áldozatául esett nő teherbe esik, akkor „valószínűleg élvezte” az aktust. A dékánhelyettes az óvszer használatát maszturbációnak” nevezte, egy betelefonáló hallgatónak pedig azt üzente, imádkozzon azért, hogy a lánya szakítson a muzulmán vallású barátjával.

Az elhangzottak után a Bukaresti Egyetem rektora közölte: a felsőoktatás intézmény elfogadhatatlannak tartja Vasile Răducă nyilatkozatait, és elhatárolódik a nézeteitől. Mircea Dumitru ugyanakkor felszólította a Teológiai Kar dékánját, hogy menessze tisztségéből a dékánhelyettest.

A rádióinterjú még májusban hangzott el, de a paginademedia.ro kedden közölt belőle részleteket. A dékánhelyettes nyilatkozataitól a Román Ortodox Egyház szóvivője is elhatárolódott, az Országos Audiovizuális Tanács pedig írásbeli megrovásban részesítette a Trinitas egyházi rádióadót. 
EZT OLVASTA MÁR?

X