Budapesti támogatással indul ősztől after school program az erdélyi szórványiskolákban


-A A+

Kilenc erdélyi megyére és Bukarestre kiterjedő, 1800 magyar diákot érintő délutáni oktatási program indul a budapesti kormány támogatásával a következő tanévtől a szórványiskolákban. Ezt az After school – Lehetőség a magyar nyelvű oktatás megerősítésére? című szerdai panelbeszélgetésen jelentették be Tusványoson.

Az Iskola Alapítvány által lebonyolított, egyelőre kísérleti jelleggel beinduló programra 380 millió forint támogatást nyújt a magyar kormány. Az összegből 80 szakképzett pedagógust alkalmaznak félállásban a következő tanévre, a szeptember elseje és jövő év június 30-a közötti időszakra, és gyermekeként napi 10 lejt fordítanak a diákok iskolai étkeztetésére. A pedagógusok toborzása megtörtént, augusztus 15-től megkötik velük a munkaszerződéseket – számolt be a részletekről a panelbeszélgetés egyik résztvevője, Kocsis Attila Levente.

A dévai Téglás Gábor Iskolaközpont igazgatója Tasi Ottiliával, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum oktatójával, illetve Balázs-Bécsi Attilával, a szamosújvári Téka Alapítvány vezetőjével együtt ismertette az erdélyi magyar szórványoktatás helyzetét a hallgatósággal. A Jakabbfy Elemér Sátorban tartott panelbeszélgetést Nagy Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa moderálta.

Kocsis Attila Levente elmondta, bár a jogi háttere már a 2011-es oktatási törvény hatályba lépése óta biztosítva van, az after school program gyakorlatilag működésképtelen Romániában, az iskolák saját hatáskörben próbálják a délutáni foglalkozást biztosítani a diákoknak. Pedig égető szükség lenne rá – tette hozzá –, mert a nyugdíjkorhatár folyamatos növelése miatt lassan már a nagyszülőknek sincs idejük foglalkozni a gyerekekkel, ha véget értek a tanórák.

„A szülő nem leparkolni, hanem biztonságban akarja tudni a gyermekét az iskolában. És azt szeretné, hogy ha lehet, készüljenek el a gyerek leckéi is, ne az iskolai tananyaggal foglalkozzon, miután hazaért. Ráadásul úgy kell kialakítani a délutáni foglakozást, hogy közben a diáknak legyen lehetősége étkezni. Mindezeket együtt teljesíteni szinte a lehetetlen határát súrolja” – mondta a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont igazgatója.

Ezért Kocsis Attila Levente úgy vélekedett: fontos gyakorlati lépést jelent a romániai magyar oktatáspolitikában a magyar kormány által támogatott after school program beindítása. A pedagógus szerint ennek úgy kell megvalósulnia, hogy a diákok plusz értéket kapjanak a délutáni foglalkozáson, de ne érezzék plusz tehernek az „iskola utáni iskolát”. Fontosnak tartja azt is, hogy a gyermekkel szaktanárok foglalkoznak majd, ez szerinte meghozza majd az eredményt.

Tasi Ottilia és Balázs-Bécsi Attila egyaránt üdvözölte az after school program beindítását. A Bartók Béla Elméleti Líceum tanára elmondta, nem támogatja azt, hogy a délutáni foglalkozással az osztálytanítót bízzák meg, mert nem tud napi 8 órát hatékonyan foglakozni gyerekkel. Hangsúlyozta azonban, hogy félállásban alkalmazott pedagógust mentorálnia kellene az osztálytanítónak.

A Téka Alapítvány vezetője pedig úgy vélte: a szórványiskolák feladata lesz integrálni ezeket az félállású oktatókat. Mint mondta, lényeges, hogy a tudásuk hozzon egy pluszt a gyerekeknek, de ne vesszen el az sem, ami több szórványiskolában eddig is működött: a délutáni néptáncoktatás, angol óra, képzőművészeti foglalkozás. „Ezeket a szülők megszokták” – magyarázta Balázs-Bécsi Attila, hozzátéve, hogy az ősztől induló program koordinálóinak együtt kell működnie a helyi intézményekkel.

A felvetésekre reagálva Kocsis Attila Levente elmondta: gondot jelent, hogy nincs rálátás arra, miként működnek jelenleg az erdélyi szórványiskolákban a délutáni foglalkozások. Hangsúlyozta, hogy az ősztől induló programnak kísérleti jellege van, nem tudni, beválik-e, de a tanév végén leszűrik majd a tapasztalatokat.








EZT OLVASTA MÁR?

X