Szigorú ellenőrzések indultak az afrikai sertéspestis megfékezése érdekében


-A A+

Országos szinten átfogó ellenőrző akció kezdődött az afrikai sertéspestis járvány terjedésének megfékezése érdekében. Hétfőtől csak Kovászna megyében 200 mezőgazdasági farmot és állattenyésztőt ellenőriznek le, tájékoztatott Sikó Barabási Sándor. A háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője szerint országos szinten a mezőgazdasági termelőknél és állattenyésztőknél vizsgálják, hogy betartják-e az biztonságos állattartásra vonatkozó előírásokat.

A háromszéki főállatorvos rámutatott, aggasztó mértékben terjed az országban az afrikai sertéspestis, jelenleg húsz megye 140 településén mutattak ki 416 fertőzés-gócpontot. Négy másik megyében csak a vaddisznók fertőzöttek. Mint arról beszámoltunk Háromszéken idén februárban a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben és a szomszédos Sepsiköröspatakon azonosítottak afrikai sertéspestissel fertőzött disznókat, ezért kényszervágásokat rendeltek el és 140 sertés levágását követően, áprilisra sikerült megszüntetni a fertőzés-gócpontokat.

Országos szinten az elmúlt időszakban összesen 372 325 beteg sertést pusztították el, 1660 esetben vaddisznók betegedtek meg. A Kovászna megyei főállatorvos szerint a hétfőn kezdődött átfogó ellenőrző akció során elsősorban a törvénytelen sertéstenyésztést és forgalmazást próbálják teljesen felszámolni. Ezért ellenőrzik a közutakon az állatszállítást, vizsgálják az esztenákat, nyári ideiglenes állattartó helyeket, ahol tilos disznót nevelni.








EZT OLVASTA MÁR?

X