Partiumi Magyar Napok: nagy hangsúlyt fektetnek idén a környezettudatosságra


-A A+

Augusztus 20. és 25. között immár 18. alkalommal szervezik meg a Partiumi Magyar Napokat, éppen ezért a régióünnep szervezőcsapata úgy döntött, a felelősségteljes nagykorúság jegyében komoly lépéseket tesznek a környezettudatos szórakozás felé is.

„Napjainkra a környezetvédelem kérdése egyre több eseményen és felületen kerül középpontba, a természet megóvásának égető kérdése ugyanis azonnali válaszokat és konkrét lépéseket követel. Elméletben mindenki nagyon jól tudja, mi volna a helyes magatartás, mi azonban úgy döntöttünk, megreformáljuk a fesztivált, és gyakorlatban is megmutatjuk, igenis létezik a környezettudatos, ugyanakkor minőségi szórakozás” – magyarázta Barta Zoltán. A szervezők azt szeretnék, hogy a látogatók lendülete ne hagyjon alább a PMN után sem, és otthonaikban is foganatosítsák a régióünnep alatt megtapasztalt szemléletet – tolmácsolta a csapat üzenetét a programkoordinátor.

Leszámolnak a fesztiválszeméttel

Az idei PMN egyik legfontosabb újítása, hogy a szervezők minimalizálják a fesztiválszemetet, melynek jelentős részét az egyszer használatos, műanyag tányérok, evőeszközök és poharak alkotják. Hogy a rendezvény alatt keletkező hulladék mentesüljön ezektől a környezetre vitathatatlanul káros hatással levő elemektől, ebben az évben az ételsátrakban, illetve a Csíki sör csapjainál a papírtálcák és -tányérok mellett csak biológiailag lebomló műanyagból készült evőeszközökkel és poharakkal lehet majd találkozni. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó műanyag káros környezeti hatásai a megfelelő hulladékgyűjtés és az ezt követő speciális feldolgozás révén szinte teljesen kiküszöbölhetőek, és egy élhető alternatívát kínálnak a klasszikus értelemben vett műanyaggal szemben.

Aki pedig még többet tenne környezete védelmében, és a biodegradábilis műanyag mennyiségét is csökkentené, annak tökéletes választás lehet a RePohár, melyet nem egyszer, nem kétszer, de a fesztivál teljes ideje alatt bátran lehet használni. A csupán 5 lejért megvásárolható, strapabíró anyagból készült poharakat ugyanis csak egyszer kell megvásárolni, ezt követően pedig bármelyik ital- vagy ételsátorban lehet ebbe kérni vizet, üdítőt vagy éppen sört. Hogy a különféle innivalók ízei ne keveredjenek és a pohár makulátlan tisztaságnak örvendjen, a Kossuth-kert több pontján is ki lehet ezeket majd öblíteni, így a RePohár a PMN minden napján hű társa lehet a környezettudatos fesztiválozóknak. A Partiumi Magyar Napok után pedig haza lehet vinni a zöld-fehér poharakat.

Szelektív hulladékgyűjtés

A Partiumi Magyar Napok idén nagy hangsúlyt fog fektetni a szelektív hulladékgyűjtésre is. Ennek jegyében a Kossuth-kertben több helyszínen is olyan gyűjtőpontokat alakítanak ki, ahol annak rendje és módja szerint gondoskodni lehet a műanyag, a papír és a fém megfelelő tárolóba kerüléséről. Mi több, egy népes csapatnak kifejezetten az lesz a dolga, hogy folyamatosan ellenőrizze ezek tartalmát, és átválogatás által biztosítsák, hogy minden hulladék a neki megfelelő gyűjtőbe került. Hasonlóan szelektíven gyűjtik majd az üdítős palackokat és egyéb csomagolásokat a standoknál is, ha tehát úgy döntünk, italunkat egyenesen a RePohárba kérjük, a műanyag flakonoknak esélyük sincs elkallódni a fesztiváli forgatagban.








EZT OLVASTA MÁR?

X