Hétvégén tartják a XIV. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált


-A A+

Augusztus 30. – szeptember 1. között a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségre költözik a Magyar Adás. Itt szervezik meg ugyanis a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az elszármazottak is a csángó szokások előtt tisztelegnek – közölte a közszolgálati televízió bukaresti magyar szerkesztősége.

A háromnapos rendezvény főszervezője, Csilip Árpád, a Fatányéros és Csángó panzió tulajdonosa arra törekszik, hogy ápolja és terjessze a környék hagyományait, legyen szó táncról, zenéről vagy a csángók fő eledeléről, a puliszkáról.

A Gyimesekben ugyanis nagyon sok a kalibás. Az esztenákon élnek, itt állítják elő ízletes termékeiket. A Csángó Túrós Puliszka Fesztivál az ő számukra is lehetőség arra, hogy felvonultassák és értékesítsék munkájuk eredményét, a túró és a sajt megannyi változatát. A tapasztalat pedig azt mutatja: jelenlétük nem hiábavaló. Az érdeklődés egyre nagyobb, az odalátogatók kedvet kapnak a kóstolgatástól!

A Magyar Adás csapata immár ötödik alkalommal kiemelt médiapartnere a rendezvénynek. Félévszázados szalagtárának a Gyimesekben rögzített részét szabadtéri vetítés keretében mutatja be a szerkesztőség. Így az első Gyimesi Csángó Fesztiválból (1973), az első Gyimesközéploki kórustalálkozóról szóló riportból (1974), illetve egy 1974-ben lefilmezett Gyimesi lakodalomról szóló riportból láthatnak részleteket az egybegyűltek.

Műsorra kerül továbbá egy, a ’70-es évekből származó Gyimesi csángó dal-csokor is. De a ’89-ben újraindult Magyar Adás is járta a Gyimeseket, így a vetítés része lesz egy 1999-es Gyimesi tábor – beszámoló, egy 2004-ben készült kisfilm a Gyimesekbe költözött gyűjtő-házaspárról, Egy nap Sáráéknál címmel, illetve az elmúlt négy évben készült fesztivál-beszámolókat is levetítjük.

Ami a háromnapos programot illeti: pénteken Mária-úti zarándoklattal indít a fesztivál, az este folymaán pedig néptánctanítás és táncház várja az érdeklődőket. A szombati program része hagyományosan a helyi temrelők vására, a kenyérsütés és a puliszkafőzés fortélyainak az elsajátítása. Délután koncertek lesznek, az ismert mulatós zenekarokon kívül Homonyik Sándor és Vikidál Gyula is fellép Hidegségben. Vasárnap reggel fúvószenekar ébreszti a falut, hogy a 11 órakor induló puliszkafőző versenyre hívja.

Az eredményhirdetés után a népzenéé és a néptáncé a színpad. Olyan hagyományőrzők lépnek fel, mint a Hidegségi Hagyományőrző Néptáncsoport, a Gyimesközéploki Ordasok, a Csíkszentdomokosi Tenyeres –Talpas, Gyergyóremete Néptánccsoportja, Sorbán Enikő népdalénekes, Csányi Sándor és Simon Éva, a Szentegyházi Veteránok Néptánccsoportja, a Kicsi Tatrospart Táncegyüttes, az Ördögszekér Zenekar és Tánckar, a Gyimesvölgye Férfikórus és Tánckar. 19:00 órától a csíkszentgyörgyi Székely Góbék nevettetik a közönséget, majd a hagyomány utcabál és tűzijáték zárja a háromnapos fesztivált.

Tekintettel arra, hogy idén indulásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Magyar Adás, a szerkesztőség főzőcsapata málétortát is készít, és egy szabadtéri fotódobozt is felállít: születésnapi fotózkodásra várja a puliszka fesztivál közönségét.








EZT OLVASTA MÁR?

X