Vezetékes vizet szeretne eljuttatni a megyei önkormányzat minden háromszéki háztartásba


-A A+

Háromszéken 2030-ig szeretnék elérni, hogy a háztartások 95 százalékában legyen vezetékes víz és csatornázás, jelentette be Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanácselnök a hétfői megyeinfón rámutatott: jelenleg 55 százalékos a települések vezetékes víz és szennyvízcsatorna lefödöttsége, a következő időszakban nagyberuházások révén szeretnék ezt 95 százalékosra bővíteni.

A háromszéki tanácselnök szerint ez nem csak egy álom, hanem tesznek is érte, ugyanis 12 millió lejes pályázatot nyertek, amelyből módosítják a Kovászna megyei vízhálózat és csatornázási rendszer mestertervét, illetve ez alapján jövő évben leadnak egy pályázatot, amely révén 100 millió eurónyi uniós finanszírozást hívnak le, amely révén bővítik a víz- és csatornarendszert. Hozzátette: a megyei önkormányzat 2,2 millió lejes tőkeemeléssel támogatja a szolgáltatót, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közművek Rt-t. A társtulajdonos sepsiszentgyörgyi önkormányzat pedig 1 millió lejjel járul hozzá a vállalat tőkeemeléséhez.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy az elmúlt években négy városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – zajlottak nagyberuházások, amelyek révén korszerűsítették és bővítették a víz- és csatornarendszereket. Ezek a munkálatok a lezáráshoz közelednek, de mivel jelentősen megemelkedtek az anyagárak és bérköltségek, a Közművek Rt. kritikus helyzetbe került, ezt kívánják megoldani a mostani tőkeemeléssel.  

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken hamarosan drágul a vezetékes víz. A Közművek regionális vízszolgáltató által kiszolgált tizenegy településen hamarosan 3,90 lej lesz a vezetékes víz köbmétere és 2,87 lejbe kerül a csatornázási díjszabás. Kozsokár Attila megbízott igazgató szerint az áremelés oka az infláció, a bérnövekedés és az elektromos áram drágulása.

Az igazgató szerint a megemelt díjszabás is a legkisebbek között lesz országos viszonylatban, a tarifák tekintetében a háromszéki Közművek az országos 38. helyen áll. Kovászna megyében tizenegy településen szolgáltat a Közművek: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Bodzafordulón és hét községben, ezeknek összesen több mint százezer lakosa van.








EZT OLVASTA MÁR?

X