Amikor a vendéget csapolják: kocsmai véradás Sepsiszentgyörgyön


-A A+

A sepsiszentgyörgyi Szimpla romkocsma kedden ötödik alkalommal hirdette mag a „Légy valaki hőse! Véredben van!” című véradási akciót, amellyel céljuk a kezdeményezőknek, hogy a fiatalok körében is felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, ugyanakkor hozzájáruljanak a vérhiány mérsékléséhez.

A kocsma tulajdonosai, Józsi Győző és Kinga rendszeres véradók, s felajánlották segítségüket a Kovászna Megyei Vérközpontnak, hogy rendezzenek be ideiglenes vérvételi helyszínt azok számára, akik idegenkednek a kórházi környezettől. Ugyanakkor kávéval, vízzel, véradás után borral „honorálták” az akcióhoz csatlakozókat.

Józsi Győző szerint a mostani akciójuk volt a legnépszerűbb, minden eddiginél több véradó érkezett a Szimplába, és 70 százalékuk új véradó volt. A kocsmai véradó akciót igyekeznek rendszeres időközönként megismételni.

A háromszéki Vérközpont szakembere, Ruxandra Râşnoveanu rámutatott: a hazai kórházaknak állandóan szükségük van vérre és plazmára, ezért szükséges népszerűsíteni a véradás fontosságát. A sepsiszentgyörgyi orvosnő elmondta: a vérközpontban dossziét vezetnek minden véradóról és ezeket átnézve meglepődve tapasztalta, hogy az 1970-es és 1980-as években született korosztályból nagyon sok a véradó, míg az 1990-es években született fiatalok körében nagyon kevesen és ritkán adnak vért, ezért is fontos megszólítani ezt a célközönséget.








EZT OLVASTA MÁR?

X