Közelebb a megoldáshoz: tanügyminiszter hiányában is megszervezhető a rezidensvizsga


-A A+

A szenátus plénuma kedden megszavazta, hogy 2019-ben, kivételesen, az egészségügyi miniszter jóváhagyása elegendő lesz a rezidensvizsga megszervezéséhez. A leendő orvosok vizsgáját amiatt halasztották el november 17-ről december 8-ra, mert az országnak nincs tanügyminisztere, így nem volt, aki aláírja a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket. Az egyhangúlag elfogadott módosító javaslat más, rezidensvizsgát érintő pontokat is tartalmaz.

„Kivettük a tanügyminiszter aláírási kötelezettségét a 2019-es rezidensvizsga megszervezéséből” – ismertette a Maszollal a rezidensvizsga körüli probléma feloldását célzó egyik módosítást László Attila, a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnöke. A politikustól megtudtuk: a szenátus tulajdonképpen az egészségügyi és tanügyi szakbizottság közös jelentését szavazta meg, egyhangúlag, 72 szavazattal.

Elfogadták azt is, hogy a meghirdetett rezidenshelyek száma ezentúl nem lehet kevesebb a végzős, lediplomázott orvostanhallgatók számánál. „Az elmúlt években mindig kevesebb helyet hirdettek meg, emiatt egyre dagadt azoknak a sora, akik elvégezték az egyetemet, licensszel rendelkeztek, de nem sikerült nekik, vagy nem jelentkeztek rezidensvizsgára. A jelenlegi törvények értelmében semmiféle kompetenciájuk nincs, nem lehet orvosként sem alkalmazni őket” – mutatott rá az RMDSZ-es szenátor, hozzátéve: a pénzügyminisztérium lesz köteles biztosítani ezeknek a fiataloknak a képzési költségeit.

A tervezet továbbá kimondja: a városi korházakban, de a családorvosi, szakorvosi rendelőkben is bojtárkodhat rezidens orvos. „Betegek és orvosok számára egyaránt kedvező a rendelkezés, hiszen megoldást nyújthat az orvoshiányra, és az orvosok kitelepedésére is” – idézte a politikust az RMDSZ keddi közleménye.

Az elfogadott tervezet szabályozza azt is, hogy 2020-tól kezdődően a rezidensvizsgát minden évben november harmadik vasárnapján szervezzék meg – ezt már Liviu Pop PSD-s szenátor kezdeményezte. László Attila szenátor ennek kapcsán kifejtette, ő a legszívesebben lemondana a rezidensvizsgáról, ráadásul az Európai Unióban már csak Romániában és Franciaországban kell ilyen típusú versenyvizsgán részt venniük a diákoknak.

„Ebben a pillanatban ezek a fiatalok szeptemberben leállamvizsgáznak ugyanabból a bibliográfiából, amiből októberben vagy novemberben ismét le kell vizsgázzanak. A mi javaslatunk jó néhány évvel ezelőtt az volt – illetve erre kértem fel a rektori konferencia tagjait –, hogy egyesítsük a két vizsgát. Semmi értelmét nem látom, hogy kétszer egymás után ugyanabból, ugyanazok a személyek levizsgázzanak. Akkor inkább alakítsuk át a licenszvizsgát érettségi jellegű országos vizsgává, és az ott kialakult rangsor alapján választhassanak a fiatalok szakot maguknak” – magyarázta.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként, majd a hatályba lépéshez az államelnöknek is kell hirdetnie. Arra a kérdésünkre, hogy időben átmehet-e a tervezet annak érdekében, hogy a diákok december 8-án ténylegesen levizsgázhassanak, László Attila szenátor biztató választ adott. Úgy véli, ha van rá akarat, akkor legkésőbb keddig meg lehetne oldani ezt a kérdést minden egyes lépéssel maga mögött. „Miután elfogadtuk, még fény derült egy-két technikai malőrre, de az korrigálható a képviselőház szintjén” – összegzett.

Előzmények: politikai csatározások áldozatai a diákok

Sorina Pintea egészségügyi miniszter október elején jelentette be, hogy az eredetileg november 17-re beütemezett rezidensvizsgát december 8-ra halasztják, indoklása szerint azért, mert az országnak nincs tanügyminisztere, akinek az aláírása szükséges a vizsga lebonyolításához. „Precedens nélküli helyzetben vagyunk. Most első alkalommal fennáll annak a veszélye, hogy nem szervezzük meg a rezidens vizsgát, és emiatt az 5 684 idén végzett orvos, fogorvos és gyógyszerész nem tudja folytatni szakosodását” – fogalmazott akkor a szaktárca vezetője, aki Viorica Dăncilával együtt Klaus Johannis államelnököt okolta a kialakult helyzet miatt.

„Reméltük, hogy nem fogunk ebbe a helyztbe jutni, hogy lesz oktatási miniszterünk, hiszen a kormányfő elküldte a kinevezési javaslatot az államelnöknek. (...) Ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni, ha az ország legmagasabb tisztségét viselő személy megértette volna a dolgot” – vélekedett a miniszter.

Erre reakcióként Klaus Johannis államfő kifejtette, hogy a rezidensvizsga problémáját márciusban kellett volna megoldani, és cáfolta, hogy ez azért maradna el, mert nincs oktatási miniszter. Az államfő „szégyenletesnek” nevezte, hogy a PSD októberben kezd el megszervezni egy rendkívül fontos novemberi vizsgát, és azt állítja, hogy ennek az az akadálya, hogy nincs hivatalban lévő oktatási miniszter.

A romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség japánsztrájkot hirdetett a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság és a meghirdetett helyek kis száma miatt. A leendő orvosok azt is sérelmezték, hogy hiába kérték a probléma megoldását még a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti szavazás előtt, a politikai osztálynak ez nem jelentett prioritást. Több egyetemi városban tüntetést szerveztek a kialakult helyzet miatt, a Maszol Kolozsváron készített videóriportját itt tudja visszanézni.








EZT OLVASTA MÁR?

X