Sztrájk miatt meghatározatlan ideig nem látogatható a parajdi sóbánya


-A A+

Mintegy négyszáz parajdi és aknavásári sóbányász lépett sztrájkba, mert nem kapták meg vakációs jegyeiket. A désaknai és a Prahova megyei Slănicen található sóbányában is tiltakoznak.

Kelemen József, a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője az Agerpresnek elmondta, hogy mintegy 150 vájár lépett spontán sztrájkba, miután nem kapták meg 2019-re az őket megillető vakációs jegyeket amiatt, hogy az erre szánt pénzt átirányították Râmnicu Vâlceára, hogy ebből fedezzék az átszervezéssel és a végkielégítésekkel kapcsolatos költségeket.

A bizalmi szerint „elhanyagolható” összegről van szó (személyenként 2 080 lej), és nem érti, hogy miért akarják ezt megspórolni azoktól az emberektől, akik egy „csomó hasznot termeltek a vállalatnak”. A bányászok nem csak a kitermelést függesztették fel, de leállították a turisztikai bázis működését is.

 

Mintegy ötven bányász torlaszolta el magát kedden a désaknai sóbányában is, szintén amiatt, hogy nem kapták meg vakációs jegyeiket. Ionuţ Man szakszervezeti bizalmi arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a vájárok addig szándékoznak a bánya mélyén maradni, amíg problémájukat megoldják.

A tiltakozás október 28-án kezdődött, amikor mintegy száz bányász spontán módon felfüggesztette a munkát. Kedden a Prahova megyei Slănicen található sóbányában is tiltakozásba kezdtek.  








EZT OLVASTA MÁR?

X