A bántalmazás nem magánügy – tíz megyében tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat


-A A+

Tíz megyében tartanak rendkívüli osztályfőnöki órákat szakemberek az erőszak különféle formáiról, azok felismeréséről és a segítségkérés lehetőségeiről.

„Sajnos tapasztalt vagyok a családon belüli erőszakban”; „Örülök, hogy hallhattam az előadást értékelem a témát, mivel én is tapasztaltam – féltékenység, manipuláció” ; „Érdemes ezzel foglalkozni! Főként az iskolán belüli bántalmazással, mert egyre gyakoribb és egyre messzebb jutnak el a bántalmazók” – Bihar megyei diákok válaszai ezek, amelyek közül csak néhányat idéztünk. A tanulók Az élet ERŐszakos oldala című rendkívüli osztályfőnöki óra után feltett három, névtelenül megválaszolható kérdésre válaszoltak.

Két újabb megyével bővült a csíkszeredai Áradat Egyesület és az RMDSZ Nőszervezetének közös iskolai tájékoztató programja, Arad és Temes megyékben is megtartják a rendkívüli osztályfőnöki órákat, mondta el ma Nagyváradon Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnöke. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) elindítói fontosnak tartják a fiatalok bevonását a programrba, ezért Bihar, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megye után Arad és Temes megyébe is ellátogatnak a szakemberek. 2019 végig a tervek szerint 2600 emberrel, köztük 2200 diákkal, 5–8. és 9–12. osztályosokkal, mintegy kétszáz pedagógussal és kétszáz szülővel találkoznak majd, és a programot jövőre is folytatják, hangzott el. A 22 szakember az elmúlt évben háromezer diákhoz jutott el, s tapasztalataik szerint szükség van a pedagógusokkal, szülőkkel folytatott beszélgetésekre is.

Bár a eredetileg a párkapcsolati erőszakról szóltak az órák, hamar kiderült, hogy szükség van arra, hogy az iskolai zaklatásról és a biztonságos internetesezéstől, a lelki is szexuális bántalmazásról is szó essék, mondta Szántó Ildikó, a Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Társadalmi Főigazgatóság aligazgatója, aki a program keretében maga is elmegy ilyen órákra. Arról is beszélt, hogy nyáron a szakemberek is találkoznak, egyeztetnek egymással, és az így felmerült ötleteket később hasznosítják.

„Arról is beszélek ezeken az órákon, hogy a diákok figyeljenek egymásra, ne maradjanak passzívak – mondta Scheck Zsuzsa klinikai pszichológus. Ő az interaktív módszer híve, így az óra elején megtartott bemutató után, amellyel tisztázzák az alapfogalmakat, illetve azt, hogy hol kell meghúzni a határt egy kapcsolatban, ki számít áldozatnak, melyek a bántalmazás formái, arról a témáról beszélgetnek, amely a diákokat a legjobban érdekli, s ami fontos: az osztályfőnök jelenléte nélkül. Ezeken az órákon arról is felvilágosítják a diákokat, hogyan ismerhetik fel a bántalmazottat, vagy éppen a bántalmazót, ki mit tehet azért, hogy ne váljon áldozattá, s arról is, hogy szükség esetén hol kérhetnek segítséget.








EZT OLVASTA MÁR?

X