Románia az utolsó előtti helyen áll a hulladék-újrahasznosítás terén


-A A+

Románia évente 4,58 millió tonna nem újrahasznosított települési hulladékot termel, ami napi 12 500 tonnás mennyiséget jelent, és ezzel az ország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a reciklált hulladék arányát tekintve, derül ki a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia projektjéből, a Monitorul Social internetes platform infografikájából.

„Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ban minden egyes tagországa legalább a felét reciklálja a lakosság által generált hulladéknak. Románia nem fogja teljesíteni ezt a célkitűzést, mivel az újrahasznosítási kapacitása rendkívül lassan nőtt az utóbbi években. Az Unió szintjén Románia az utolsó előtti helyen áll az újrahaszosítás hatékonyságát illetően, a háztartási hulladéknak csak 14 százalékát reciklálja. Csupán Málta van még Románia mögött, 6 százalékkal” – tájékoztat a Monitorul Social.

A többi uniós állam a régióból a háztartási hulladék körülbelül egyharmadát hasznosítja újra: Lengyelország a 34 százalékát, Bulgária és Magyarország a 35 százalékát. Az Unió bajnoka hulladék-újrahasznosítás terén Németország, ahol 68 százalékos ez az arány.

Tekintve, hogy a reciklálási ráta csak nagyon lassan javul, 2015-től kezdődően egyre nagyobb a nem újrahasznosított szemét mennyisége. Emiatt a nem újrahasznosított hulladék mennyisége rekordokat döntöget, a legfrisebb adatok szerint Románia évente 4,58 millió tonnát generál, vagyis naponta 12 500 tonnát, mutat még rá közleményében a Friedrich-Ebert-Stiftung Románia.

(Címlapfotó forrása: radioiasi.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X