Már az új év első napjától brutális bírságokra számíthatnak az autósok


-A A+

A minimálbér emelkedése miatt a közúti bírságoknál alkalmazott büntetőpont értéke január elsejétől 145 lejről 223 lejre nőtt. Nem lépett hatályba ugyanis az a törvény, ami befagyasztotta volna a tavalyi szintre ezt az értéket.

Mint ismert, a büntetőpont értéke a mindenkori bruttó minimálbér (januártól 2230 lej) 10 százaléka. Ám az erről szóló törvényt egy sürgősségi rendelettel már 2017 végén egy évre hatályon kívül helyezte az akkori kormány, és 145 lejben állapította meg a büntetőpont értékét. 2018 végén a Dăncilă-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel 2019-re is 145 lejre „fagyasztotta be” ezt az összeget, és ez volt a terve 2020-ra a jelenlegi kormánynak is.

Az Orban-kabinet a múlt év utolsó hetében több törvényért és törvénymódosításért vállalt felelősséget a parlamentben, közöttük volt az a jogszabály is, amely 2020-ra 145 lejben rögzítette a büntetőpont értékét. Csakhogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) ezt a törvénymódosítást is megtámadta az alkotmánybíróságon, és amíg a taláros testület nem dönt róla, az államfő nem hirdetheti ki – emlékeztetett szerdán a profit.ro.

Ludovic Orban miniszterelnök korábban közölte: a kormány befagyasztja ugyan a büntetőpont értékét 2020-ra, de módosítani kell kiszámításának módját, mivel a jelenleg hatályos előírás, amely értelmében az országos minimálbérhez kell igazítani, nem megfelelő.








EZT OLVASTA MÁR?

X