Ötszáz hölgyet szeretne döntéshozói tisztségben látni a választások után az RMDSZ Nőszervezete


-A A+

Az RMDSZ Nőszervezete idén is folytatja már kipróbált, bevált programjait, de új kezdeményezéseik is lesznek. A programokról, teendőkről, kezdeményezésekről Biró Rozália, a Nőszervezet országos elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján beszélt, Székely Hajnal, a nagyváradi Nőszervezet elnöke pedig saját új programjaikat is ismertette.

Biró Rozália elöljáróban elmondta: az országos prioritások mellett teret adnak a több mint kétszáz helyi nőszervezet saját kezdeményezéseinek is, hiszen mások az igények például a szórványban, mint a tömbmagyarságban. Összefogó, cselekvő magyar közösséget akarnak építeni, emellett erős és hatékony női képviseletet elérni a helyhatósági és parlamenti választásokon. Jelenleg 274, az önkormányzati vagy parlamenti döntéshozásban tevékenykedő hölgy van, remélik, hogy a választások után mintegy ötszázan lesznek, mondta Biró Rozália.

Az RMDSZ Nőszervezete hat fő irányt követ, ezek közül a hagyomány- és értékőrző, közösséget erősítő rendezvényeket említette elsőként az elnök. Idén is megtartják a Húsvéti zsongás, a Mosolygó karácsony és a Sorsfordító nők elnevezésű rendezvényeket, és az anyák napja mellett tavaly óta a nagyanyák napját is megünneplik. Tovább építik mozgalmaikat, a nők elleni és családon belüli erőszak leküzdésére irányuló kampány keretében eddig 13 megyében hétezer diákhoz jutottak el a szakemberek, akik szükség esetén a tanárokkal is szülőkkel is beszélnek.

Ez évben Életet az éveknek elnevezéssel folytatják az Idősbarát közösséget építünk mozgalom programjait. Az igények itt is különbözőek, volt, ahol torna- vagy éppen táncóra megtartására volt szükség, volt, ahol az ingyenes vérnyomásmérést igényelték többen. Folyatják és bővítik a tavaly indul Girl2leader programot 16 és 22 év közötti lányoknak, illetve a mell- és méhnyakrák-elleni kampánnyal is folyamatosan foglalkoznak, mondta Biró Rozália, aki a tavalyi jótékonysági rendezvényeik közül a Mága Zoltán-koncertsorozatot is megemlítette. Képzéseket szerveznek továbbá olyan hölgyeknek, akik önkormányzati választáson terveznek indulni, emellett folytatják a Női kávéházak és a Nő – a siker! elnevezésű programokat.

Új előadássorozat, választások

Negyedévenként tartanának előadásokat hölgyeknek idéntől, ebben az évben két téma már biztos: az egyik a vállalkozni készülő vagy már vállalkozó hölgyeknek szól, és sikeres vállalkozónők lennének az előadók is. A második előadás a családdal, telefon és számítógép nélkül töltött minőségi időről szól, a harmadik és negyedik téma még nem dőlt el, a megyei szervezetek visszajelzéseit gyűjtik.

A két választás után az RMDSZ Nőszervezete mintegy ötszáz hölgyet szeretne döntéshozói tisztségben látni. Idén is folytatják az együttműködést az egyházak és a Kárpát-medencei politikai alakulatok nőszervezeteivel, és az Európai Néppárt Nőszervezetében is hallatják majd hangjukat, zárta Biró Rozália, aki köszönetet mondott a Nőszervezetek tagjainak a munkáért, és a szervezetbe invitálta azokat, akik tennének a közösségért.

Váradi jó példák

Hiánypótlónak tűnik a váradi nőszervezet egyik új kezdeményezése. Mint Székely Hajnal elmondta két, gyakran előforduló problémában nyújtanának segítséget a szülőnek. Gyógytornászt és logopédust kértek fel arra, hogy az érintett gyermekek szüleinek tanítsanak meg otthon is elvégezhető gyakorlatokat, így segíthetik a problémák leküzdését. Jógaoktatót is megkerestek, aki anya-gyermek jógaórákat tart majd, ezekre előzetesen kell jelentkezni, és tékvandó edzések indítását is tervezik.

Márciusban ismét lesz Hölgyválasz néven nőnapi bál, közös kokárdakészítés, megyei húsvéti képeslapkészítő versenyt terveznek, áprilisban az okos eszközök biztonságos használatára és az internet veszélyeire hívják majd fel a figyelmet, és a szabadkígyósi (Magyarország) Wenckheim-kastélyhoz is szerveznek kirándulást.








EZT OLVASTA MÁR?

X