FRISSÍTVE – Ombudsman a ditrói vendégmunkások ügyéről: egy régebbi gazdasági konfliktus éleződött ki


-A A+

FRISSÍTVE: A Nép Ügyvédje hivatala szerint a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások érkezése a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött helyzet vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.

Renate Weber pénteken tette közzé az intézmény honlapján annak a helyszíni vizsgálatnak a következtetéseit, amelyet hivatalból indított és végzett a székelyföldi községben az ázsiai vendégmunkások ügye kapcsán.

Az ombudsman úgy vélte, a konfliktusban annak is fontos szerepe volt, hogy a ditrói lakosok tájékozatlanok voltak a vendégmunkások helyi státusa tekintetében, és alaptalan félelmeket tápláltak velük szemben. E helyzet kialakulásához a médián keresztül érkező téves és megalapozatlan információk is hozzájárultak.

 

Az ombudsman megállapította, hogy a közösségi portálokon keresztül, az internetes térben csúcsosodtak ki az indulatok. A helyszíni vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a feszültséget sikerült levezetni, a két vendégmunkás biztonságban érzi magát, és folyamatosan dolgozik a pékségben, a ditrói közösség pedig sajnálja a történteket. Megemlítette, hogy a helyi római katolikus segédlelkész nem megfelelő viszonyulása mélyítette a konfliktust.

A polgármester azonban megfelelően kezelte a helyzetet, és mindent megtett azért, hogy megelőzze az indulatok elszabadulását. Az elöljáró azt is kezdeményezte, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanárainak a bevonásával tartsanak helyi tájékoztató kampányt a további hasonló helyzetek elkerülése céljával.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban január közepén állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk.

Az ombudsman közölte: továbbra is figyeli a ditrói ügy fejleményeit. Arra is emlékeztetett, hogy jelentést készít a gyűlöletbeszédről, amelyben arra is kitér, hogy az online térben mennyire hiányzik a gyűlöletkeltő megnyilvánulások szabályozása.

Hivatalból vizsgálódtak

Az ombudsmani hivatal munkatársai kedden minden érintett felet meghallgattak a gyergyószéki nagyközségben, kivéve Biró Károly segédlelkész, aki aznap nem tartózkodott a településen. Beszéltek az önkormányzat képviselőivel, a pékség vezetőivel, a felháborodásuknak hangot adó helyiekkel, és a két Srí Lanka-i pékmesterrel is. Molnár Zsolt ombudsman-helyettes már akkor úgy vélte: a konfliktus gyökere a pékség és a helyiek között van. „Valahogy erre a helyi, gazdasági jellegű konfliktusra épült rá egy olyanfajta gyűlöletbeszéd, aminek a gyökere a médiában van. Egy alaptalan félelem alakult ki az emberekben amiatt, amit a tévében láttak” – nyilatkozta a Maszolnak a helyszíni vizsgálat után.

(Nyitóképünk ilusztráció | Forrás: Facebook)
EZT OLVASTA MÁR?

X